Absolen els mossos acusats de detenir il·legalment el denunciant d'un agent

L'Audiència entén que l'arrest estava justificat perquè l'home es va mostrar agressiu amb els policies

El 4 de febrer del 2007 a la matinada, Edgar va coincidir a la discoteca Bikini amb el germà d'una exparella, un mosso que estava fora de servei, i van tenir un incident per motius personals. Ell va sortir del local i va avisar els Mossos, sense imaginar-se que la patrulla que va arribar a Bikini per atendre la seva denúncia l'acabaria detenint i el faria passar quasi deu hores als calabossos de la comissaria de les Corts. Per aquest arrest van ser jutjats a l'Audiència de Barcelona la sergenta Aguiló i l'agent Mesa, que van compartir el banc dels acusats amb l'excunyat del denunciant, el mosso Raúl Miguel Soto, i amb el caporal Francesc Aiguaviva, a instàncies de l'acusació particular. La fiscalia demanava cinc anys de presó per als dos primers per detenció il·legal, mentre que l'advocat d'Edgar reclamava un any i tres mesos de presó per als dos últims per un delicte contra la integritat moral, tot mantenint que Soto es va mofar del denunciant quan era als calabossos perquè Aiguaviva, responsable de les dependències, el va deixar entrar tot i saber que estava fora de servei i que estava implicat en l'incident. El tribunal, finalment, no s'ha cregut la versió d'Edgar i ha absolt tots els acusats.

Segons relata la sentència, que dóna «plena credibilitat» a la versió que van explicar els mossos, quan Edgar va explicar l'incident a la sergent Aguiló i l'agent Mesa, aquests li van suggerir que presentés una denúncia a comissaria contra el seu excunyat i, llavors, «la seva decepció es va materialitzar en un comportament arrogant, hostil i desconsiderat amb els agents policials». En vista del seu comportament «agressiu», els mossos van demanar-li que s'identifiqués i, com que ell no duia a sobre la documentació perquè s'havia deixat la jaqueta dins el local, van demanar-li que els acompanyés a la propera comissaria de les Corts per identificar-lo allà. Després de realitzar el tràmit, els agents van comunicar-li que es disposaven a denunciar-lo per una falta de respecte administrativa i, segons el tribunal, l'home va tenir una reacció «colèrica» i va començar a cridar, es va encarar amb els mossos i va donar cops de puny a les parets per manifestar «la seva oposició, indignació i impotència» per una decisió que considerava «arbitrària i abusiva». Tenint en compte la reacció d'Edgar, que no va atendre als requeriments dels agents que es calmés, la sergenta Aguiló va ordenar la seva detenció per resistència i desobediència a l'autoritat, acusació de la qual va ser absolt en un judici de faltes pocs dies després.

«Exquisida correcció»

El tribunal considera «rotundament gratuïta» la consideració de les acusacions que la identificació d'Edgar va ser injustificada, ja que entén que l'actuació de la patrulla va ser «legal i oportuna» i que la identificació a comissaria es va realitzar amb una «exquisida correcció tècnica». Segons la sentència, «la reacció sobtada i violenta del denunciant [en dependències policials] podia haver estat –si no s'hagués tallat amb reforç policial i amb la seva detenció immediata– l'inici d'execució d'uns danys a les instal·lacions o d'una escomesa física contra els agents, i aquests riscos es van avortar». «Es podria dir que aquest final és merament especulatiu, però existeixen ferris marcadors que indiquen que la possibilitat no era gratuïta ni imaginativa en aquell moment», hi afegeix. A l'hora d'absoldre els acusats, el tribunal també ha tingut en compte que els altres agents de la comissaria que van declarar com a testimonis van mantenir que el denunciant estava nerviós, una «coherència» que, al seu parer, indica que els policies no es van confabular. «És difícilment comprensible que tants servidors públics i independents es prestin a un atropellament concertat dels drets cívics d'un ciutadà i a un delicte, pel simple fet que algú pretengui denunciar un company per una qüestió trivial o menor», conclou el tribunal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.