Successos

Successos

Marc i Paula van anar amb 40 euros a un indret inhòspit

Els entorns del pantà de Susqueda són refugi d’ocupes, pescadors furtius, lladres i comunes de neorurals estrangers

Durant la recerca un home es va emboscar fugint dels Mossos

Marc i Paula van treure 40 euros a La Caixa de la Cellera abans de passar pel bar la Parada del Pasteral per després enfilar, amb l’Opel Zafira de la noia, la carretera que mena cap al pantà de Susqueda, on pretenien fer una excursió amb caiac. El caiac va aparèixer amb una punxada, mig desinflat i amb grans pedres a dins. Evidències que algú el va voler enfonsar. Com algú va enfonsar el cotxe, trobat a set metres de profunditat dins de les aigües del pantà, en un lloc intransitable per a un turisme. I onze dies després del 24 d’agost, el dia de la programada ruta en caiac, no hi ha rastre ni senyals de vida de la parella, veïns d’Arenys de Munt i de Cabrils. Se’ls ha buscat per terra, aigua i aire als entorns de Susqueda, un espai emboscat i inhòspit. El mateix escenari que cinc segles enrere donava refugi a quadrilles de bandolers, com el popular Serrallonga entre ells, tal com recullen historiadors com Antoni Pladevall.

Els entorns del pantà de Susqueda actualment també són espais feréstecs; amaguen, a part del misteri de la desaparició de Marc i Paula, altres incògnites. Qui era l’individu que divendres va sortir corrent i va fugir emboscant-se quan va veure venir un equip de voluntaris i mossos que participaven en la recerca per terra de la parella desapareguda? Per què fugia el desconegut, que no va poder ser localitzat? Incògnites que s’afegeixen a la desaparició. Susqueda, que tenia 30 cases i 196 habitants al segle XVI, ara té només un centenar de persones censades. Però algunes de les cases de pagès abandonades que queden a la zona del camí que va seguir el cotxe dels desapareguts estan ocupades per homes estrangers, sobretot kosovars i romanesos, segons han pogut constatar les patrulles policials que fan rondes als vorals del pantà, servei d’aprovisionament d’aigua que es considera de vetlla obligada en un moment d’alerta terrorista.

La presència de brigades de pescadors romanesos que tiren les canyes, i en algunes ocasions també les xarxes, prohibides, també ha ocasionat problemes de seguretat a l’entorn del pantà, traduïdes en baralles entre els pescadors.

Els organitzadors de concerts rave també han trobat als vorals del pantà un indret idoni per als seus aplecs musicals, ja que són pocs els veïns i, per tant, poques les queixes pel soroll. Però els Mossos els tenen controlats, els concerts són habituals els ponts i caps de setmana llargs, i sovint els participants acaben dispersats o bé amb els cotxes immobilitzats en paranys a la carretera després de ser sotmesos a proves d’alcoholèmia i test de drogues.

Algunes fonts asseguren que la boscúria amaga cultius clandestins de marihuana. I en ser un lloc de gran valor paisatgístic, freqüentat per excursionistes, ciclistes, gent que va a veure l’embassament... Susqueda també és un bon camp d’operacions per als lladres que furten a l’interior dels cotxes que queden aparcats mentre els seus ocupants passegen o fan rutes més llargues. La càmera que vigila a prop de la paret de la presa no pot captar tot el que s’esdevé a l’entorn. Una càmera que, per ara, no ha aportat dades que expliquin la desaparició de la parella, que els equips de rescat continuen buscant. Demà, la unitat del subsol dels Mossos revisarà algunes coves de la zona. No es vol deixar cap punt per revisar, mentre els indicis apunten més cap a la intervenció d’una tercera persona i l’acció criminal que no pas a la desaparició voluntària.

LA DATA

24.08.17
És el darrer
dia que es va veure amb vida la parella, que anava a navegar amb caiac a Susqueda

Misterioses desaparicions a l’entorn dels pantans

Els pantans gironins i els seus entorns han estat escenari d’altres desaparicions misterioses, que han tingut resolucions diferents. Susqueda mateix va ser, al 2001, l’escenari de la recerca d’una dona desapareguda també al Maresme, Paquita Martínez, empleada de l’Ajuntament de Pineda. Mai s’hauria descobert el seu parador si no hagués estat que el seu company, Miquel Moreno, després de fer un intent de suïcidi, va confessar que l’havia matat i havia tirat el cos a l’embassament, dins d’una maleta, des de la paret del pantà. Sabent on havien de buscar, els submarinistes van tardar una setmana a trobar-la.

Singular va ser el desenllaç del cas d’un empresari de Figueres de qui la família va denunciar la desaparició quan no va tornar a casa després d’una jornada de pesca al pantà de Boadella i que trobessin a la deriva la barca amb la canya. Els submarinistes van rastrejar el fons durant dies i la dona fins i tot va demanar que buidessin el pantà. Passats els anys es va descobrir que el desaparegut havia fugit a l’estranger amb una amant. I al cap d’un temps va tornar a Figueres. A l’inrevés va ser el cas d’una veïna de Darnius. Feia 10 anys que estava desapareguda i es creia que havia fugit perquè el seu cotxe tampoc va aparèixer. Al gener del 2007, un caçador, un mosso fora de servei, amic seu, va trobar el cotxe estimbat en un barranc al costat de la presa de Boadella. S’havia accidentat ben a prop del poble. Al juny del 1994 una noia de 14 anys de Figueres va desaparèixer en aigües del pantà de Boadella. Se sabia segur que era dins l’aigua perquè hi va haver testimonis de com queia de la barca amb la qual navegava amb uns amics que es van poder salvar. Tot i que es va fer recerca amb bussos com ara a Susqueda, no va ser fins passats dos mesos que un banyista va trobar el cos de la noia surant en una vora del pantà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia