Successos

Successos

Presó per al sospitós de la mort d’un veí de Figueres en un aparcament de Sant Pere

Empremtes i una trucada van portar els Mossos cap a l’arrestat

Compararan restes biològiques trobades al cos de la víctima amb el perfil genètic del detingut

Els jutjats de Figueres van decretar ahir l’ingrés a presó de Manuel Rodríguez Origain, que va ser detingut per la mort d’un home de 82 anys en un aparcament de Sant Pere Pescador, el juny del 2017. Dues empremtes dactilars trobades al vehicle de la víctima i una trucada telefònica van portar els Mossos d’Esquadra cap a l’arrestat, de 47 anys, que va fugir a Itàlia després del crim. Els fets es remunten al 10 de juny. Pels volts de dos quarts de deu de la nit, una veïna va trobar el cos sense vida de la víctima al costat d’un aparcament per a cotxes a la platja de Sant Pere Pescador. Quan els Mossos d’Esquadra van arribar al lloc van trobar-hi el cadàver. Duia el pantaló de bany abaixat fins als genolls, una tovallola li tapava la zona del cap i hi havia branques i herbes que li tapaven part del cos.

Els agents van obrir una investigació per esclarir les circumstàncies de la mort i identificar el cadàver. L’endemà al matí, els fills de la víctima van anar a la comissaria de Figueres per denunciar la desaparició del seu pare, Enric Pagès Teixidor. Segons van explicar, la darrera notícia que tenien d’ell és que tenia intenció d’anar a Sant Pere Pescador en cotxe, un Opel Corsa. Després d’això, havia parlat amb el seu fill per telèfon una darrera vegada i li havien perdut el rastre.

L’autòpsia va confirmar que es tractava de l’home desaparegut i que havia mort de forma violenta. En concret, els forenses van determinar que havia mort per asfíxia mecànica i que no tenia cap signe de defensa. D’altra banda, al cos de la víctima també es van trobar restes biològiques corresponents a una altra persona. Ahir, tot i que el sospitós del crim es va acollir al seu dret de no declarar, va deixar que li agafessin mostres d’ADN per tal de comparar el seu perfil genètic amb les restes biològiques que es van trobar al cadàver.

Comprovant d’un peatge

Quan van passar els fets, els Mossos van reconstruir les últimes hores d’Enric Pagès, que era veí de Figueres. Va arribar a Sant Pere Pescador a les 11.30 del matí. El seu cotxe, localitzat posteriorment a l’àrea de servei Village Catalan, a 25 quilòmetres de la frontera amb l’Estat francès, va abandonar el país cap a les 12.49. Al vehicle, els investigadors hi van trobar el mòbil de la víctima en una butxaca del pantaló. A més, hi havia una bossa de plàstic amb roba de Pagès. Aquí és on van trobar la primera empremta del sospitós, que no té vinculació amb l’entorn familiar de la víctima. La segona empremta la van trobar en un comprovant de pagament del peatge per travessar la frontera a la Jonquera. Aquests indicis apuntaven al sospitós i, per això, la investigació va intervenir els telèfons mòbils dels seus familiars. Així, van localitzar una trucada procedent d’un telèfon italià. L’interlocutor deia “Ets en Manuel, fill d’en Manuel? Per seguretat, un petó, us estima.” Els investigadors creuen que la va fer l’arrestat mateix o una persona de la seva confiança.

Davant els indicis que havia fugit a Itàlia, el jutjat d’instrucció 5 de Figueres va dictar una ordre europea de detenció i lliurament que va acabar per donar fruits. Un cop extradit a Catalunya, va passar ahir a disposició judicial i va optar per guardar silenci. No va explicar, entre d’altres coses, per què les seves empremtes van aparèixer al cotxe de la víctima ni per què va anar-se’n a Itàlia. El jutjat, atenent la petició del fiscal Víctor Pillado, va ratificar la presó preventiva. Es podria enfrontar a una pena de fins a 25 anys de presó per assassinat i a una multa de 12 mesos pel robatori del vehicle. El fiscal va demanar l’empresonament de Rodríguez perquè considera que existeix risc de fugida i que no té suficient arrelament al país. També es va destacar que va cometre presumptament l’assassinat amb una “violència absolutament desproporcionada, gratuïta i brutal” perquè la víctima, d’edat avançada, no es va poder defensar.

LA DATA

10.06.17
Enric Pagès
va ser trobat mort en un aparcament a prop de la platja de Sant Pere Pescador.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia