La jutgessa demana que es calculi quants diners ha perdut Llavaneres en un conveni amb Proinosa

També cita, com a testimoni, l'administrador de la constructora, Josep Singla

El conveni, que es va signar durant el mandat del PP i el PSC, preveia la construcció d'una nova zona esportiva municipal amb un camp de futbol, un pavelló poliesportiu, un gimnàs, una piscina coberta i una altra de descoberta. L'Ajuntament va pagar-ho amb uns terrenys del centre del poble d'uns 16.000 m² on hi havia els antics equipaments esportius i l'edifici vell de l'institut. Un espai que es va valorar en 11.589.840 euros i en el qual estava previst edificar un centenar de pisos. Quatre anys després de l'inici de les obres de la nova zona esportiva, amb prou feines s'ha acabat de fer el camp de futbol. L'Ajuntament no pot reclamar ni trencar el conveni, ja que no es va establir cap data per a l'acabament del projecte.

L'operació, que investiga la titular del jutjat d'instrucció número 1 de Mataró, Yolanda Rueda, després que el grup municipal de SOS Llavaneres ho denunciés a la fiscalia, es va signar amb l'empresa Proinosa, que administra Josep Singla. La magistrada ha encarregat ara, a proposta del ministeri fiscal, un informe a un pèrit del Col·legi d'Economistes de Catalunya perquè determini els rendiments que hauria obtingut l'Ajuntament si en lloc de pactar la compensació amb els terrenys hagués cobrat els més d'11,5 milions d'euros l'any 2006 i aleshores els hagués dipositat en una entitat financera. D'aquesta manera es podria calcular quant s'ha deixat d'ingressar a les arques municipals per aquest conveni urbanístic i provar una presumpta malversació de diners públics per part dels imputats –l'exalcalde de Llavaneres Víctor Ros (PP); l'exregidor d'Urbanisme Antoni Jiménez (PSC), que també està encausat pel jutge Baltasar Garzón en el cas Pretòria; un tècnic municipal, i el secretari de la corporació–. Un delicte que s'afegiria al de prevaricació, que és, de moment, per l'únic que la fiscalia els acusa.

1,5 milions d'euros

Segons algunes fonts, els interessos que s'haurien generat podrien arribar, com a mínim, als 1,5 milions d'euros. En el mateix escrit judicial, la magistrada de Mataró també cita a declarar, en qualitat de testimoni el mes d'abril que ve, l'administrador de Proinosa, Josep Singla, que està en llibertat sota fiança després de ser detingut per ordre del jutge Garzón en l'operació Pretòria, amb l'objectiu d'aclarir les presumptes irregularitats que s'haurien produït després de l'operació urbanística signada per l'Ajuntament de Sant Andreu de Llavaneres i la constructora.

Una valoració «per sota del preu de mercat»

A banda de demostrar que l'Ajuntament ha perdut diners per aquesta operació urbanística, un altre dels objectius de la investigació judicial és aconseguir determinar, tal com va denunciar SOS Llavaneres, que la valoració dels 16.000 m² es va fer a un preu molt per sota del preu de mercat. De fet, fonts pròximes al procés asseguren que Proinosa ha presentat aquests terrenys com a aval per obtenir un crèdit sindicat amb diverses entitats bancàries i que en la taxació la finca s'ha valorat ara per més de 13 milions d'euros, una quantitat força elevada si es compara amb la que va fixar l'Ajuntament l'any 2006. «I més si es té en compte la crisi de la construcció i que els preus dels terrenys s'han reduït considerablement durant els últims anys», apunten aquestes mateixes fonts. Malgrat la delicada situació del projecte, l'alcalde de Llavaneres, Bernat Graupera (CiU), confia que la constructora, «que ha tingut certs problemes econòmics», pugui reprendre aviat els treballs. Tot i admetre que mai no han estat d'acord amb els termes en què es va fer el conveni, Graupera assegura que difícilment es podria trencar el conveni perquè «l'Ajuntament no s'ho pot permetre econòmicament». L'objectiu ara és que s'acabi el projecte, i l'alcalde anuncia que «d'aquí a uns mesos» es tancarà un altre acord amb l'empresa Proinosa per reduir la concessió de 50 a 30 anys d'alguns dels equipaments esportius que encara no s'han construït i que són «prioritaris». Concretament, es tractaria de la piscina coberta i del gimnàs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.