Successos

Tarragona

Denuncien el tancament de torres de vigilància forestal

La CNT alerta que hi ha dos punts de guaita al Camp i un a l'Ebre sense personal

La convocatòria de la Generalitat per ocupar aquestes places al Montmell, per exemple, ha quedat deserta

Reduir el temps de reacció dels serveis d'emergència en cas d'incendi i, alhora, prevenir que el foc guanyi terreny. Aquestes són algunes de les tasques dels guaites forestals, els quals divisen el territori des de punts elevats per detectar qualsevol columna de fum des del primer bri d'ignició i poder localitzar així el lloc d'origen de les flames amb més precisió. Tot i la rellevància d'aquesta feina per mantenir la bona salut dels boscos, la Confederación Nacional del Trabajo (CNT) denuncia que aquest any hi ha diverses torres de vigilància de la demarcació de Tarragona que estan tancades, i alerten del perill que això suposa. En concret, les que estan en aquesta situació són la del Montmell, la de la Baltasana/Prades (Montblanc) i la de l'ermita de Berrús, a Ascó. L'alcaldessa del Montmell, Immaculada Costa, va lamentar ahir que la instal·lació que hi ha al seu terme municipal estigui buida, si bé va afegir que la convocatòria que havia fet la Generalitat –en la qual s'oferien dues places– ha quedat deserta ja que no s'hi ha presentat ningú. Segons la CNT, aquesta precarietat no és nova: “L'estiu de l'any passat es van retallar 200 llocs de treball de bombers i es van tancar tretze punts de guaita arreu del país. Tot plegat s'ha allargat al 2010, quan el Departament d'Interior també ha deixat de cobrir desenes de places”.

Altres torres de vigilància del Camp i l'Ebre estan amb la meitat del personal, com ara la de Llaberia (pertanyent al parc de bombers de Móra d'Ebre), la del coll de la Mola (Tortosa/l'Ametlla de Mar), la de Cerro Gordo (Amposta), la de Sant Pau la Figuera (Falset), la de Miramar (Valls) i la de Cantallops-Conesa, del parc de Montblanc. A banda, des de principi de la campanya d'estiu, un guaita forestal que s'encarrega de la vigilància de la serra de Llaberia va explicar ahir que la caseta des d'on treballa està en bastant “males condicions”: “Les plaques solars que hi havia a la instal·lació van desaparèixer, amb la qual cosa no disposem d'aigua ni tampoc d'electricitat per alimentar el terminal de ràdio de bombers”.

LA XIFRA

5
Són els punts de guaita
dels dinou que hi ha la demarcació de Tarragona on treballa la meitat de personal

Crítica a la instal·lació de càmeres

Un seguit d'imperfeccions són les que des de les seccions sindicals de guaites forestals de la CNT asseguren que presenten les càmeres fotogràfiques en blanc i negre de detecció de focs. La direcció general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments va fer l'any passat una prova pilot que qualifiquen de “desastrosa”, i que va consistir a no obrir 13 punts de guaita arreu de Catalunya, on van instal·lar aquests aparells, que van connectats a una sala de control. “Una persona té un gir instantani de 360 graus i pot guiar amb més eficàcia els bombers cap a l'objectiu. En canvi, la distància de treball d'aquest sistema és només d'entre 10 i 15 km”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.