Successos

estat francès

L’assassinat d’un adolescent a mans de la policia inflama els carrers

“Justícia per Nahel”. Aquest era el crit de guerra que ressonava ahir a la tarda a Nanterre, la localitat on vivia el jove de 17 anys mort d’un tret a boca de canó per un policia dimarts durant un control de trànsit. Més de sis mil persones van recórrer els carrers d’aquesta localitat de la perifèria de París amb la mare del jove assassinat al capdavant, en el marc d’una tensa jornada en la qual el govern francès va anunciar el desplegament de 40.000 agents per contenir les protestes, que s’han escampat ja per tot el territori. La “Marxa blanca”, convocada per la mare del noi, va transcórrer pacíficament pels carrers de Nanterre fins davant dels jutjats, on més tard va comparèixer davant el jutge l’agent que va disparar el tret mortal, que va ser acusat d’homicidi voluntari després que la primera versió que va donar acusant el jove de voler-lo atropellar un policia va ser desmentida per un vídeo publicat a les xarxes. L’agent va ser enviat a presó preventiva. Durant la manifestació, es van sentir crits de “la policia mata” i al final de la marxa es van registrar per tercera nit consecutiva violents aldarulls. Els manifestants van calar foc a un bar i un banc, a més de cotxes. També hi van haver aldarulls a Tolosa, Lille. Lió i Marsella. Hi ha més de 180 detinguts en els tres dies protestes, que s’han escampat per tot l’Estat i amenacen amb un esclat social.

Algunes localitats, com ara Neuilly-sur-Marne situat al departament de Senie Saint-Denis, han decret el toc de queda fins a dilluns. Les crides a la calma de les autoritats es multipliquen davant el temor que es repeteix un esclat de les banlieues com el del 2005, quan dos joves musulmans van morir electrocutats mentre fugien de la policia a Clichy-sous-Bois, població de Seine-Saint-Denis. Van ser vint dies de protestes que es van saldar amb prop de 2.500 detinguts i més de 8.000 cotxes cremats, i que van escenificar amb cruesa la fractura social que viu el país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia