Successos

Estat francès

Onze morts en l’incendi d’un alberg a Alsàcia

Totes les víctimes estaven al primer pis, que ha col·lapsat

A la casa sinistrada hi passaven les vacances dos grups de persones amb discapacitat psíquica lleugera provinents de Nancy

Els bombers francesos han trobat onze cossos a les runes d’una casa de vacances a Wintzenheim, a Alsàcia. Les autoritats han confirmat la troballa de les dues persones que continuaven desaparegudes, però que ja es donaven per mortes.

El foc s’ha declarat cap a dos quarts de set del matí d’aquest dimecres i s’ha escampat ràpidament. Els bombers han anat al lloc en menys d’un quart d’hora però ja han trobat l’alberg “completament en flames”. A la seva arribada “17 persones estaven fora” però “ha estat impossible rescatar les altres onze”, segons ha explicat el tinent coronel dels bombers Philippe Hauwiller. Un dels supervivents ha patit ferides molt greus. “Estem buscant les restes de les persones que no han pogut sortir de l’edifici. N’hem trobat nou i en falten dos”, ha dit en declaracions als mitjans.

El secretari general de la prefectura de l’Alt Rin, Christophe Marot, ha fet un primer balanç on ha parlat d’onze persones “potencialment mortes”. Els equips de rescat han confirmat el tràgic pronòstic i ja han trobat els onze cadàvers.

Cap a les quatre de la tarda, la fiscal adjunt de Colmar, Nathalie Kielwasser, ha confirmat la recuperació d’onze cadàvers i ha especificat que tots són de persones que estaven al primer pis. Cinc persones més que estaven a la mateixa planta han pogut sortir i tots els que es trobaven a la planta baixa han sobreviscut. “Sabem que la gent que estava a dalt ha tingut dificultats per sortir, allà és on s’ha trobat la majoria de cossos”, ha indicat.

La fiscal adjunta ha reconegut que encara o saben el motius pels quals les víctimes han quedat atrapades per les flames. En aquest sentit, ha explicat que ara s’investiga si l’alberg complia amb totes les normes de seguretat. Ha afegit que la propietària de la casa ha estat “escortada” per la policia. Kielwasser ha explicat que la dona està “molt commocionada” i que ha estat ella que ha “activat l’alerta i ha escoltat les víctimes demanant auxili”.

Hauwiller ha explicat que les flames han cremat gairebé dos terceres parts de l’edifici, uns 300 de 500 metres quadrats, i que la segona planta s’ha ensorra. Això ha fet que les runes siguin “inestables” i compliquin les operacions de cerca dels desapareguts. Segons el comandament de bombers, el col·lapse del segon pis ha estat el que ha causat les víctimes, ja que l’incendi “no ha generat dificultats tècniques per a l’extinció”

L’operatiu ha mobilitzat 76 efectius dels Bombers, 4 dotacions, 4 ambulàncies i 40 gendarmes. El ministre francès d’Interior, Gérald Darmanin, ha aplaudit la “ràpida i valenta intervenció dels bombers”.

A l’alberg incendiat hi passaven les vacances dos grups de persones amb discapacitats psíquiques lleugeres i els seus monitors, procedents de la ciutat de Nancy, a la Lorena. La casa forma part de la xarxa ITEP, que gestiona centres per a persones amb problemes mentals o de desenvolupament intel·lectual, tant joves com adults.

La primera ministra, Élisabeth Borne, i la titular de Solidaritat i Famílies, Aurore Bergé, s’han desplaçat al lloc de la tragèdia per seguir les tasques de rescat i parlar amb les famílies de les víctimes. Les autoritats han habilitat un centre d’atenció psicològica per als familiars i els supervivents.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia