Successos

El quadern negre

Tura Soler

La tardor, temps de lluir els uniformes

Diferents policies celebren les seves festes patronals, coincidint amb la festa dels Arcàngels i els Custodis

La pandèmia i la jornada de l’1-O van provocar una aturada, però ara, a la tardor, tornen les tradicionals festes dels cossos policials, aquelles en què llueixen els uniformes, les medalles i els reconeixements públics i, si són esplèndides, les dades sobre la seguretat. Algunes policies locals la van celebrar divendres passat, coincidint amb la festa dels arcàngels Miguel, Gabriel i Rafel. Aquest dia va celebrar la seva festa la policia local de Blanes i va ser una festa especial perquè va ser el comiat per jubilació del seu cap, Joan García, a qui es van retre honors fent-li un passadís d’honor enmig de la formació de la plantilla a la plaça dels Dies Feiners. L’inspector Joan García va fer així la seva darrera salutació oficial després de 22 anys de comandar la policia local de Blanes. García va ser obsequiat amb la projecció d’un vídeo que recull imatges de la seva trajectòria a la policia de Blanes.

A Platja d’Aro, la festa de la policia local, a la qual vaig poder assistir en el tram final, va tenir un canvi d’escenari. Els discursos i els reconeixements aquest any no es van fer amb vistes al mar a l’Hotel Costa Brava, l’establiment de la família de Jordi Comas, l’empresari assassinat, on els investigadors del cas van ser condecorats al seu moment en la diada de la patrona del 2016, l’any que es van fer les detencions dels sospitosos, que van quedar impunes. Aquest any, la festa es va celebrar a Castell d’Aro, un xic lluny del mar, al local de les antigues escoles que l’Ajuntament ha adaptat com a centre cívic i local polivalent. I aquest cop Carme Hospital, amfitriona de tants d’anys, va assistir a l’acte com a convidada de la policia. Durant la festa del cos policial, comandat per l’inspector David Puertas, es va posar de manifest que, a l’hora de la feina, els policies d’uniformes de colors i tonalitats diferents, almenys a Platja d’Aro, van junts. Hi va haver reconeixements per a la Guàrdia Civil, amb qui la policia local ha desmantellat un grup de traficants que traginaven 13 quilos de cocaïna; per als agents de la Policía Nacional; els Mossos; els Agents Rurals (aquests per una operació de comís de garoines), i per als uniformats propis per serveis ben diversos relacionats amb la seguretat. Regnava bona harmonia.

El mateix dia de Sant Miquel es va celebrar la festa de la policia local de Palamós, des de fa quatre anys comandada per Josep de Monteys, destacat investigador criminal vingut dels Mossos, una festa que es va veure enterbolida pel rerefons d’una polèmica protagonitzada i atiada pels polítics: el cas del cotxe oficial que va cometre una infracció conduït per un regidor i amb l’alcalde de copilot. La política va treure protagonisme a la seguretat i als policies en la seva diada, tot i que les estadístiques aportades per De Monteys indiquen una davallada dels delictes.

Les festes d’uniformats continuen. Avui, a Girona, és el torn de la Policía Nacional, i el dia 12, la Guàrdia Civil d’arreu celebrarà la seva patrona, la Verge del Pilar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia