Successos

bèlgica

El primer ministre belga creu que l’autor de l’atemptat de Brussel·les hauria actuat sol

L’home responsable de l’atac residia al país de manera il·legal

L’autor de l’atemptat de Brussel·les, que aquest dilluns va costar la vida a dos seguidors de la selecció de futbol sueca i va ferir a un tercer, hauria actuat “de forma totalment individual”, segons ha informat aquest dimarts el primer ministre belga, Alexander De Croo.

“Fins ara no veiem cap indici que aquest home hagi cooperat, que fos part d’una xarxa” de terroristes, ha dit el polític liberal belga al medi VRT.

De Croo ha recalcat que “avui tot indica que aquest home va actuar de forma totalment individual”.

Segons la Fiscalia federal, l’atacant, que viatjava en un escúter, va seguir a última hora de la tarda d’ahir a uns fans de futbol suecs que van pujar a un taxi i després va obrir foc amb una arma automàtica de gran calibre contra aquestes persones quan baixaven del vehicle.

Abatut per la policia a primera hora d’aquest dimarts en un cafè de Brussel·les, el tunisià, d’uns 45 anys i que estava il·legalment a Bèlgica, on va demanar asil sense èxit en 2019, estava fitxat per la policia per diversos delictes, però no per extremisme violent, ha reiterat el primer ministre en la mateixa línia de les afirmacions que va fer a primera hora del matí durant una roda de premsa.

“Hem de veure si hem fet l’avaluació correcta. Aquest home va buscar activament als suecs que estaven a Brussel·les i va cometre un acte absolutament covard i demencial”, ha dit De Croo, que ha lamentat que aquest tipus d’atemptats s’estiguin registrant regularment a Europa.

El primer ministre belga va convidar avui al seu homòleg suec, Ulf Kristersson, per a aquest dimecres homenatjar a Brussel·les a les víctimes de l’atemptat i aquest ha acceptat.

Preguntat sobre com el terrorista podia estar a Bèlgica malgrat que sobre ell pesava una ordre per a abandonar el territori, De Croo ha subratllat que els serveis implicats “hauran d’indicar aviat si han seguit els procediments apropiats i si hi ha alguna deficiència en ells”.

Aquesta és una de les qüestions a estudi en la reunió que aquesta tarda celebra el Consell de Seguretat Nacional belga, que té també previst revisar el nivell d’alerta activat anit al país.

L’Òrgan de Coordinació per a l’Anàlisi d’Amenaces (Ocam) ha situat l’alerta a la regió de Brussel·les-capital al nivell 4 d’amenaça (el més alt, que implica que l’amenaça és “molt greu i imminent”) i la resta de Bèlgica al nivell 3.

El nivell d’amenaça 4 és poc comú. Va estar activat després dels atacs terroristes que van afectar la capital el 22 de març de 2016 en el metro i en l’aeroport.

Bèlgica rebaixa el seu nivell d’alerta

Bèlgica ha rebaixat aquest dimarts el nivell màxim d’alerta a Brussel·les i l’ha mantingut en tres, d’una escala de quatre, per a tot el país una vegada abatut avui l’autor de l’atemptat de la vespra que va costar la vida a dos seguidors de la selecció de futbol de Suècia i en el qual tot indica que era “un llop solitari”.

Aquesta és la principal decisió adoptada aquesta tarda en la reunió del Comitè Nacional de Crisi per a avaluar el nivell d’amenaça terrorista i revisar tot l’operatiu posat en marxa la vespra després de l’atac amb una arma de guerra tipus AR-15 contra tres suecs que van viatjar a Brussel·les per a seguir el partit entre les seleccions de futbol de Suècia i Bèlgica per a l’Eurocopa de 2024, dels quals dues van resultar morts i el tercer ferit.

“Ja no existeix un perill greu i imminent d’un nou atemptat a Brussel·les. Per això el nivell d’amenaça en la capital podrà baixar de 4 a 3 (greu). Ara tenim una avaluació d’amenaça en el nivell 3 per a tot el territori. La raó per la qual tornem a un nivell inferior a Brussel·les és que vam poder neutralitzar al culpable, per la qual cosa la naturalesa imminent de l’amenaça ja no existeix”, ha dit el primer ministre belga, Alexander De Croo, en una roda de premsa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia