Successos

El quadern negre

Tura Soler

Assassinats de la diada de Tots Sants

Fa anys de l’assassinat de la nena Maores a Ripollet, de l’exregidora Castelltort a Igualada i del tiroteig mortal a Figueres

La nit de la castanyada, vigília de Tots Sants del 2008, van picar al timbre de la casa de la Maores

(María Dolores), una nena de 14 anys de Ripollet. A baix hi havia dos companys de classe, en Sergio i en Luis, de la seva edat, que li van dir que baixés, que li portaven un regal. A la Maores li agradava molt en Sergio, ho havia expressat als amics i a través de les xarxes, i no va dubtar a baixar, amb les sabatilles d’estar per casa. Ja no va tornar mai més a casa. Pels volts de mitjanit, un veí la va trobar agonitzant darrere un camió en un descampat on l’havien dut els seus amics. La van degollar i colpejar. El mòbil? De mal explicar. Hores abans, Maores havia petonejat Sergio mentre seien en un banc, i –deien els amics– això a ell el va avergonyir i molestar. L’endemà, Sergio va anar a jugar a futbol, però després es va entregar; tot i que primer va encolomar el crim a un tercer noi que anomenava Abel, va acabar confessant, mentre que en Luis va assegurar que ell no havia intervingut en l’agressió mortal. El jutjat de menors número 3 de Barcelona va imposar una pena de cinc anys d’internament a Sergio i quatre anys i nou mesos a Luis per la seva participació en la mort de la Maores. Va considerar que tots dos eren culpables d’assassinat, però a Sergio li va posar més pena per l’agreujant d’acarnissament.

El dia de Tots Sants del 2007, dia d’eleccions al Parlament de Catalunya, es va trobar el cadàver de Francina Castelltort, política, exregidora d’Igualada, que estava desapareguda des del dia abans. Havia d’assistir a una trobada amb el seu grup polític (Convergència) però no hi va anar i tampoc va tornar a casa. El seu cos el van trobar a Cal Truco, la casa pairal dels Castelltort, a Igualada mateix, que just aquell dia l’havien acabat de reformar. Semblava que algú havia volgut robar una pica antiga de la casa. Les sospites van anar a parar cap a Ivan Mantas, un dels paletes de l’obra, que encara no havia tornat les claus de la casa que reformaven. Ivan Mantas va ser acusat formalment d’assassinat però un jurat popular el va declarar no culpable. Un crim sense càstig.

Els trets van ressonar el matí del dia Tots Sants del 2012 al cementiri de Figueres i un home va caure mort. La víctima era Santiago Gabarre Sarrailh, que havia baixat amb la família des de Poussan, prop de Seta, per visitar la tomba d’una tia enterrada a Figueres. El pistoler era Juan Fernández Cortés. Els clans de la víctima i el de l’homicida mantenien un litigi perquè l’exdona d’un germà de l’homicida s’havia ajuntat amb un germà de la víctima. El canvi de clan d’aquesta dona va fer que els patriarques pactessin anar al cementiri a hores diferents per no trobar-se. Els Gabarre no van respectar l’horari i van coincidir amb els Cortés i hi va haver una enganxada. Santiago Gabarre va jurar (insultar) els morts de l’altre clan i Juan Fernández Cortés es va sentir legitimat per aplicar la llei gitana i matar l’ofensor. Juan Fernández Cortés, declarat culpable per un jurat popular, va ser condemnat a 20 anys de presó, 19 per l’assassinat i un any per tinença il·lícita d’armes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia