Successos

El quadern negre

Tura Soler

Apartament llogat per anar-hi a morir

Un francès que estava desaparegut s’instal·la en un complex d’Empuriabrava i es mata d’un tret d’escopeta

Una treballadora de la neteja d’un complex d’apartaments d’Empuriabrava descobrir, el divendres 13 d’octubre, que hi havia sang en un dels apartaments. I més enllà hi havia l’inquilí mort, d’un tret d’escopeta, que també era a l’escenari. La comitiva judicial que va anar a fer l’aixecament del cadàver va trobar una nota de suïcidi. I comprovant les dades que havia facilitat l’inquilí es va comprovar que les autoritats franceses ja havien comunicat que aquest home, Thierry, de 64 anys, ja constava com a desaparegut a l’Estat francès i que es considerava una desaparició inquietant, de molt alt risc, perquè ja havia protagonitzat altres intents de suïcidi. Aquesta vegada no es va poder evitar que es matés d’un tret a l’apartament que havia llogat al complex Comte d’Empúries, segons tots els indicis, expressament per posar fi a la seva vida. L’home, veí de Montalban, una població d’uns 54.000 habitants al nord de Tolosa, havia fet un trajecte d’uns 350 quilòmetres per arribar al seu destí.

No és el primer cas de persones estrangeres que fan llargs trajectes per posar fi a la seva vida en algun hotel de Catalunya. L’octubre del 2019, a l’hotel Playa Sol de Cadaqués, es van trobar els cadàvers d’una parella bretona, Ornella i Lucas, que ocupaven una de les habitacions. Havien mort a trets, i l’arma, una escopeta, era a l’habitació. En principi es va pensar que el noi havia matat la noia i després s’havia suïcidat ell, però una nota que havien deixat denotava que havien pactat tots dos posar fi a la seva vida. En aquest cas venien de Gwizien, a 870 km de Cadaqués.

I als anys noranta, un home francès va reservar per telèfon una habitació (una de concreta, sabia el número que volia) en un hotel de la Jonquera. S’hi va instal·lar i es va penjar. Va deixar una nota explicant que havia triat aquella habitació perquè era la que, anys abans, hi havia passat una nit durant al viatge de noces amb la seva dona, a la qual feia culpable de la seva decisió de posar fi a la seva vida. Aquest suïcida venia de prop de París: va fer gairebé 900 quilòmetres.

I un cas complicat de resoldre va ser el d’un home que uns operaris de Fecsa van trobar penjat en un bosc al costat del pantà de la Baells. El cos estava molt deteriorat, no es van poder agafar empremtes i no es va poder extreure ADN. No hi havia documentació ni es va trobar cap vehicle a prop que es pogués relacionar amb el mort. Es van buscar els arxius de desapareguts del Berguedà i de les comarques veïnes. Semblava que havia de ser algú que conegués la zona. Però no era així. Gràcies a la fórmula dental que van extreure els forenses i que van passar a la Interpol, es va poder comprovar que era d’un home alemany, que havia marxat després que li diagnostiquessin una greu malaltia i havia deixat una nota de comiat a la família. Va fer molts quilòmetres, més de 1.000, amb una furgoneta, que va deixar a Berga, i després va caminar fins a l’arbre on es va penjar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia