Successos

El quadern negre

Tura Soler

L’atac a Orriols i l’ombra dels atemptats del 17-A

L’encausat per atemptat a l’alcaldessa de Ripoll, cosí dels germans Oukabir, implicats en la matança terrorista

El jutjat de Ripoll instrueix una causa contra Hamid Oukabir, de 24 anys, per un delicte d’atemptat a l’autoritat i un altre de lesions lleus per un incident que va protagonitzar quan va increpar l’alcaldessa Sílvia Orriols i el seu home quan sortien d’una botiga i caminaven pel carrer amb el seu gos. Els fets es remunten al 20 d’octubre, quan Orriols i el seu home sortien de comprar i van ser increpats per Hamid Oukabir, que anava amb un grup d’amics. “Feixistes de merda”, seria una de les proclames que va cridar el jove. L’home de l’alcaldessa li va recriminar: “Tu què dius?” I de les paraules es va passar a les mans. Orriols va rebre un parell d’empentes i el mòbil li va anar per terra però el seu home va ser colpejat i va haver de ser atès, tot i que les ferides eren lleus. Després de l’incident, Hamid Oukabir va ser arrestat en relació amb un delicte lleu de lesions, i inicialment se’l va citar perquè comparegués al jutjat per un judici ràpid. Però el dia de la vista el representant legal d’Orriols, el lletrat Jordi Coma, va comparèixer i va demanar que s’obrissin diligències per un delicte d’atemptat a l’autoritat, donada la condició d’alcaldessa de Sílvia Orriols. I el jutjat ho va acceptar, mantenint el delicte de lesions lleus respecte al seu home. I ara s’està instruint la causa, que tindrà com a cavall de batalla establir si l’agressor va actuar contra Orriols per la seva condició d’alcaldessa, com ella considera, o si es creuen la versió que va donar ell, que va al·legar que no sabia que era l’alcaldessa. Però hi ha testimonis que van sentir com, en veure venir la policia, es va afanyar a dir: “Jo a l’alcaldessa no li he fet res.” Sílvia Orriols, tal com va escriure en el seu perfil d’X el dia dels fets, assegura que l’agressor va fer una proclama: “I això només és el principi.” La defensa d’Oukabir manté que l’enganxada va ser només amb l’home i que no hi ha cap delicte contra l’alcaldessa, que, assegura, gravava amb el mòbil, però no ha aportat cap gravació a la causa. Anuncia que en demanarà l’arxiu.

Hamid Oukabir és cosí de dos dels terroristes implicats en els atemptats de la Rambla de Barcelona i Cambrils: Driss Oukabir, condemnat a 37 anys de presó, i el seu germà Moussa Oukabir, que va ser abatut durant els atacs de Cambrils. Driss Oukabir, l’encarregat de llogar la furgoneta que es va fer servir per a l’atropellament mortal, podrà complir la condemna al Marroc, ja que finalment Interior va acordar la seva expulsió. Hamid Oukabir, com els seus cosins Driss i Moussa, és nascut a Aghbala, una petita població de la falda de l’Atles. Hamid Oukabir, que a les xarxes es perfila com a treballador d’un complex hoteler del Ripollès, va ser interrogat com a testimoni en la causa pels atemptats. A part de cosí dels Oukabir, era amic d’altres implicats. Ell acumula detencions per resistència a l’autoritat (2020), robatori amb força (2021) i abusos sexuals (2022).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia