Successos

El quadern negre

Tura Soler

El mort del Manol pot ser un desaparegut alemany

Els Mossos han trobat ara una coincidència genètica en les bases d’ADN de desapareguts de la Interpol

L’home que va ser trobat mort al riu Manol el gener del 2008 i que gairebé fa setze anys que és enterrat sense nom al cementiri de Figueres podria ser un home d’origen hongarès i de nacionalitat alemanya que consta com a desaparegut. Després que saltés una coincidència amb l’ADN que es tenia del mort amb un perfil genètic d’un home anomenat Joseph Ribli, que tenia 60 anys quan es va trobar el cos, ara els Mossos han demanat l’exhumació per agafar més mostres d’ADN i intentar certificar la identitat a través del perfil genètic del familiar que va presentar la denúncia.

Tot va començar el 27 de gener del 2008, quan uns caçadors van alertar que havien vist el que semblava que era un cadàver entre bardisses en una gorga dins del riu Manol, a l’altura del polígon del Pont del Príncep, dins del terme de Vilamalla, a prop de Figueres. Era el cos d’un home en un estat força avançat de descomposició, que devia fer dies que era mort, no s’hi veien indicis de criminalitat aparents i no duia cap element que el pogués identificar. Els Mossos van fer gestions a la zona i van rastrejar les denúncies de desaparicions per si trobaven algun desaparegut amb un perfil similar al del mort, però no van tenir èxit. Les empremtes no van servir per identificar-lo. Els metges forenses van extreure mostres biològiques i les van enviar als laboratoris de la Universitat de Girona, que en aquells moments feien proves d’ADN i que en van extreure el perfil genètic. No es va trobar cap coincidència a les bases de dades d’ADN i el cadàver de l’home desconegut va acabar enterrat com un NN (No Name), un sense nom, en un nínxol de beneficència del cementiri de Figueres.

Ara, transcorreguts gairebé 16 anys, els Mossos han demanat al jutjat que els autoritzi l’exhumació del cos de l’home no identificat per poder-ne extreure noves mostres biològiques i obtenir-ne un altre cop el perfil genètic. La unitat central de la policia científica dels Mossos està repassant, amb els nous mitjans tecnològics que tenen, les mostres biològiques de restes cadavèriques i els perfils de persones desaparegudes, i les tornen a entrar a les bases de dades per si troben coincidències que serveixin per encaixar peces d’aquest puzle tràgic que formen desapareguts i cadàvers sense nom. I el perfil genètic del mort del riu Manol ha donat una coincidència amb el d’un perfil de desaparegut introduït a les bases d’Interpol: Joseph Ribli, nascut el 1947 a Hongria però amb nacionalitat alemanya. Però cal fer més anàlisis d’ADN i confrontar-les amb les del familiar que ha fet la denúncia de desaparició. Si es confirma la identitat, potser serà possible saber com i quan havia arribat a Catalunya i les circumstàncies que van fer que acabés mort en aquell punt del Manol, un riu que porta poca aigua, menys en casos de pluges torrencials. Algú el va conèixer, Joseph Ribli?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia