Successos

El quadern negre

Tura Soler

La ceba màgica i el savi endevinador del temps

La prova de la ceba vaticina neu a l’hivern, pluja a la primavera i l’hivern, i un estiu i una tardor de sequera

Els mesos de gener i febrer poden portar neu, la primavera serà ben plujosa; l’estiu i la tardor, molt secs, i les darreries de l’any, els mesos de novembre i desembre, tornaran a ser plujosos. En total el 2024 haurien de caure uns 1.100 litres d’aigua. És el que ha marcat la prova de la ceba que va fer la nit de Sant Silvestre (com marca la tradició) el meteoròleg aficionat Josep Grabulosa, en Pep Puet de Santa Pau. L’oracle de la predicció del temps. L’expectació era màxima diumenge a la nit al bar de Can Pauet per veure el savi de la ceba en plena actuació fent la dissecció de les cebes (per assegurar, fa més d’una prova) per extreure’n dotze clofolles de cadascuna, alinear-les en fila, posar una cullerada de sal a cada clofolla, per acabar disposant les fileres als finestrals, a sol i serena. A esperar si durant la nit, la sal s’ha liquat o ha quedat seca. Les clofolles (cada una representa un mes) molles marcaran mesos plujosos; les seques, mesos de sequera. Fascinats es mostraven els visitants provinents de l’Empordà i alguns del Vallès que van tenir el privilegi de veure actuar en directe el mag de la ceba. Alguns es van emportar una ceba de regal per poder fer, amb les instruccions apreses, la prova a casa. La prova de la ceba, s’ha d’admetre, no té una base científica gaire clara, però forma part d’un costum ancestral, recollit al costumari de Joan Amades, que s’ha mantingut al llarg dels segles i que es continua fent a moltes cases de pagès. Ara, per les xarxes, sabem que és una prova que també es fa a la llunyana Transilvània i segurament en tots els racons del món on es planten cebes. I en Pep Pauet, mecànic de professió a part d’endevinador, admet que la prova de la ceba raneja la màgia, però assegura que és “d’eficàcia provada”. Per mala fortuna, té raó. L’any passat la ceba va marcar un 2023 sec i la realitat li ha donat la raó. Estem patint una sequera com fa anys que no s’havia vist, i ara més que mai tothom està pendent de si la ceba albira l’anhelada pluja.

I l’endevinador del temps que algun beneit un dia va anomenar “el boig de la ceba” (a ell li fa molta gràcia) s’ha convertit en un fenomen de masses. El darrer cap de setmana el telèfon de Can Pauet, que també és la seu de l’estació meteorològica del poble (aquí la màgia i la ciència es donen la mà) no ha parat de sonar. Televisions que volen concertar entrevistes perquè el mag de la ceba els faci una demostració davant de les càmeres. Els que no heu tingut el privilegi de veure’l en directe, segur que us el trobareu a la pantalla els propers dies. Al llarg de l’any, en Pep se’n fa un tip, d’esclofollar cebes en públic i escenificar la prova de la predicció davant de periodistes, però també de grups de turistes o estudiants. Fins i tot fa sessions a domicili i en escoles, instituts o geriàtrics. I pacient i generós, en Pep regala el seu temps i el seu bon saber als visitants, convertint-se en un gran promotor turístic de la població. Ningú pot negar que si la ceba no endevina el temps, fa passar el temps de forma ben distreta i encara aporta bones anècdotes per explicar. Com la del dia que el meteoròleg tenia tot el parament de clofolles amb sal per fer una demostració a un grup d’estudiants i van aparèixer un grup de turistes francesos. I al crit de dégustation els francesos van fer passar coll avall les clofolles salades de la demostració.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia