Successos

El Quadern negre

Tura Soler

Buscat 25 anys a tot el món arrestat a la Jonquera i alliberat en un dia

L’Audiencia Nacional deixa lliure l’home detingut per un crim comès als EUA el 1999, quan tenia 17 anys, perquè no té clara la vigència dels motius de l’extradició demanada

Vint-cinc anys buscant-lo per tot el món, i al cap de poques hores de la seva detenció a la Jonquera, Eric Charaudeau, implicat quan tenia 17 anys en un atracament que va acabar amb dos companys morts el 1999 en un poble de Florida, va ser alliberat per ordre del jutjat de l’Audiencia Nacional.

Eric Charaudeau va ser interceptat per una patrulla de mossos el primer dia de l’any a peu de la carretera N-2 davant d’un hotel on s’havia allotjat a la Jonquera. Els mossos el van identificar i en comprovar les dades de la seva documentació van descobrir que constava a Interpol, buscat per dues morts, uns fets que van passar el 1991 a Winter Garden, una població de l’estat de Florida (EUA). Charaudeau i tres companys més van atracar la sucursal d’un banc. Charaudeau, que llavors tenia 17 anys, i un altre noi també menor, Evelyn Chapman, de 16 anys, van ser els encarregats d’entrar a l’oficina, mentre dos companys més, Dufrane Khaleel, de 19 anys, i Fernando Rivas, de 18, es van quedar al cotxe. L’atracament va sortir bé i els dos assaltants van sortir amb el seu botí. Però un treballador del banc va polsar l’alarma i quan els atracadors van arrencar el cotxe per fugir, la policia ja els anava al darrere. Hi va haver una persecució pels carrers de Winter Garden que va acabar quan el cotxe dels lladres es va estavellar contra una torre d’electricitat. Els dos nois més grans hi van morir. Charaudeau i Chapman van sobreviure, tot i que van resultar ferits i van ser hospitalitzats. Charaudeau va ser donat d’alta del centre mèdic d’Orlando, sense que es tingués en compte que estava encartat en una causa per atracament i també per homicidi, ja que la legislació americana preveu aquesta imputació en casos de morts en la perpetració d’un delicte greu. Encara que fossin els seus socis de delicte i que estiguessin al mateix bàndol. El cas és que quan va quedar en llibertat, Charaudeau va abandonar els Estats Units i es va establir a França, on durant aquests gairebé 25 anys no li consten cap topada amb la policia ni amb la justícia. Va ser passar la frontera i instal·lar-se a la Jonquera, i el dia 1 va acabar arrestat pels Mossos. En tractar-se d’un cas de petició d’extradició, va ser posat a disposició de l’Audiencia Nacional. El tràmit es va fer per videoconferència des del jutjat de guàrdia de Figueres. Charaudeau, que era a Figueres, va ser interrogat pel jutge de l’Audiencia Nacional i assistit per un advocat que també era a Madrid. Després d’escoltar el detingut i els al·legats que va fer el seu advocat, l’Audiencia Nacional va considerar que hi havia dubtes sobre la vigència de les imputacions que se li feien i que havien de justificar l’extradició als EUA. I va decretar la posada en llibertat del detingut. Era el mateix dia 1. Ni un dia va estar privat de llibertat el buscat durant 25 anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia