Successos

El quadern negre

Tura Soler

La desaparició de l’associació Inter-SOS

L’entitat fundada pels pares de Cristina Bergua plega perquè no troba relleus per tirar endavant la junta

Després de 25 anys de treballar en la recerca de persones desaparegudes i ajudar els familiars afectats per una desaparició, l’associació Inter-SOS, nascuda a Catalunya i pionera en aquest camp, ha anunciat la seva dissolució. Pleguen perquè no han trobat relleu per a la junta i no poden tirar endavant un projecte que van començar el 1988 amb familiars de desapareguts, entre ells Juan Bergua i Luisa Vera, pares de Cristina Bergua, desapareguda a Cornella de Llobregat el 9 de març del 1997 i mai trobada, o Josep Valls i Montserrat Torruella, pares de Llum Valls, de 16 anys, desapareguda l’agost del 1997 a Sabadell i que va ser trobada morta el maig del 1998 no gaire lluny del seu domicili

Inter-SOS, presidida per Montserrat Torruella, que cada any organitzava l’acte en record de les persones desaparegudes el 9 de març a Cornellà, ha emès un comunicat a través dels seus canals de les xarxes en què exposa que el seu telèfon continuarà operatiu fins a final d’aquests mes de febrer, i destaca el suport institucional que han rebut durant els 25 anys per millorar la metodologia en la recerca de desapareguts i l’atenció a les famílies, i fa especial esment a les aportacions de la família Bergua-Vera, la psicòloga Flor Bellver (que va ser presidenta d’Inter-SOS i va morir el 2020) i l’exdiputat Rafel Bruguera. Inter-SOS remet a les famílies que necessitin atenció a contactar directament amb el Centro Nacional de Desaparecidos (Cndes) a través del correu colaboracioncndes@interior. es. En un missatge a Facebook, el tresorer José María González Acedo explica que no se’n va satisfet perquè queda molta feina per fer, però assegura que la dissolució ha estat una decisió que han meditat molt, després de convocar diverses reunions per renovar la junta i comprovar que no només no hi ha hagut gent que volgués agafar el relleu, sinó que la gent ni tan sols s’hi va presentar. “Davant d’aquesta situació, no ens queda més remei que la dissolució. Per mi, ha estat una mala solució”, conclou.

La notícia de la dissolució d’Inter-SOS, declarada d’utilitat pública pel Ministeri de l’Interior, ha estat qualificada de “trista” pels responsables de SOS Desaparecidos, que lloen la feina dels col·legues i el llegat que han deixat en la defensa dels desapareguts i les seves famílies. “Ara som l’associació activa més antiga i continuarem amb el nostre compromís humil i altruista”, afirmen des de SOS Desaparecidos, que presideix Joaquín Amills, que fa fundar SOS després de la desaparició del seu fill. També ha mostrat el seu pesar per la desaparició d’Inter-SOS Afades, l’Associació de Familiars de Desapareguts, que actualment lidera com a portaveu Mari Carme Orrit Pirés, germana dels germans Isidre i Dolors, els nens que van desaparèixer inexplicablement mentre estaven ingressats a l’hospital Sant Joan de Deu de Manresa fa 35 anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia