Successos

Els directius d’un geriàtric defensen la seva gestió en un brot mortal de salmonel·la

Els inspectors municipals reiteren al jutjat les irregularitats que van provocar vuit morts a un centre de l’Eixample

Els responsables de la residència geriàtrica del carrer Aragó de Barcelona on van morir vuit residents per salmonel·la han assegurat avui al jutjat que abans, durant i després del brot de l’estiu del 2022 van complir tots els requeriments legals que la Generalitat estableix per als centres residencials d’ancians. Per la seva banda, les responsables de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) que van inspeccionar el centre han ratificat que van detectar nombroses irregularitats higièniques, sanitàries i administratives que van dur la fiscalia a denunciar la direcció del centre. Durant el brot, a més de les vuit persones mortes una trentena més van acabar malaltes.

El text del fiscal indica que des de finals del juliol del 2022 hi va haver un brot de salmonel·la a la residència que va afectar 39 persones, 15 de les quals van ser hospitalitzades i vuit de les quals van morir. El ministeri públic afegeix que els denunciats no van notificar cap del casos a l’ASPB, per la qual cosa el procés d’investigació “va ser obstaculitzat” i les conseqüències del brot, “agreujades”.

Avui han declarat tres dels quatre denunciats: l’administrador, la directora i la governanta, que segueixen treballant al centre. Per la seva banda, la metgessa del geriàtric, també denunciada i que ja no hi treballa, ha demanat tenir més temps per revisar la documentació. Segons fonts de la defensa, tots tres investigats han explicat que quan va sorgir el brot els treballadors els responsables del centre “van fer tot el que van poder” en la neteja, la presa de mostres i la documentació administrativa. No obstant, no van poder evitar un “accident desafortunat” com va ser el brot i la quarantena de contagis.

Així, han recordat que els 50 treballadors, que atenen un centenar de residents, fa molts anys que treballen al centre, de propietat familiar, i estan adequadament formats. Han assegurat que no van ocultar el brot ni van obstaculitzar la inspecció de l’ASPB, i que els informes d’inspecció sanitària no recullen la situació real del central.

També han declarat sis membres de l’ASPB que van inspeccionar la residència quan va esclatar el brot.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia