Successos

El quadern negre

Tura Soler

Una mare infanticida al banc dels acusats

Arrenca el judici contra la dona que va matar la seva filla de quatre anys per fer mal al pare a Sant Joan Despí

Un jurat popular ha començat a jutjar a l’Audiència de Barcelona una mare, Cristina Rivas, per l’assassinat el maig del 2021 a Sant Joan Despí de la seva filla Yaiza, de quatre anys, en el que pretenia ser un acte de revenja contra el pare, Sergi Peiró. El fiscal i l’acusació particular que exerceixen el pare i els avis de la Yaiza demanen que la dona sigui condemnada a presó permanent revisable i que no pugui acostar-se ni comunicar-se per cap mitjà amb el pare de la víctima, per a qui es demana una indemnització de 250.000 euros. Per als avis paterns, el fiscal demana una indemnització de 75.000 euros, mentre que l’àvia materna, que el 30 de maig del 2021 era a la casa de la seva filla quan aquesta va posar fi a la nena asfixiant-la, ha renunciat a ser indemnitzada.

El cas va posar en evidència que els casos de violència domèstica i/o violència vicària no són tractats de forma equivalent segons si els perpetren els homes o les dones. Després del crim, el pare de la Yaiza, Sergi Peiró, va sortir a denunciar públicament que ell se sentia desemparat per part de les institucions, que no li donaven el suport com a víctima, i va forçar una reunió amb la llavors consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, que va acabar demanant perdó i promovent un decret per equiparar els casos de violència vicària tant si els perpetra l’home com la dona.

“La maldat existeix i no té sexe”, va exposar durant la sessió del judici d’ahir l’advocada que exerceix l’acusació particular contra la mare infanticida i en representació del pare. Va exposar que hi ha mares que consideren els fills de la seva propietat, com era el cas de l’acusada, que al seu moment va confessar els fets i va assegurar que havia planificat el crim des de feia temps, i que ara al·lega que té un trastorn mental i que no sabia el que feia per demanar l’absolució o una pena rebaixada. L’acusació particular va remarcar davant dels membres del jurat que hauran de dictar veredicte de culpabilitat o no culpabilitat, que tinguessin en compte que cap dels companys de feina de Cristina Rivas, que treballava en un hospital, havia advertit mai que tingués cap trastorn mental. L’acusada, que va fer un intent de suïcidi després d’asfixiar la nena, va deixar unes notes en què culpabilitzava el pare de tot plegat. Cristina Rivas i Sergi Peiró, pares de la nena assassinada, havien tingut una relació de convivència que es va trencar el 2019 i a partir de llavors mantenien la custòdia compartida de la nena, que passava una setmana amb el pare i l’altra amb la mare. El fiscal, que considera que la dona va actuar amb traïdoria i sense que la nena, estant amb la seva mare i en la seguretat de la seva habitació, tingués cap possibilitat de defensar-se, conscient que l’estat mental de l’acusada serà la base de la resolució judicial, va advertir al jurat que no n’hi ha prou d’al·legar trastorn mental, que això s’ha de demostrar. L’acusada, que havia de declarar avui, ha demanat fer-ho al final del judici, a veure venir, quan hagin declarat tots els testimonis i pèrits. El tribunal ho ha acceptat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia