Punt divers

CiU denuncia que el retard d'aplicació dels fons europeus perjudica el desenvolupament econòmic de les Garrigues

PONENT

Els representats de l'Oficina Institucional de CiU a Lleida han denunciat aquest dimecres que la lentitud del Govern a l'hora d'aplicar els fons europeus Leader i Proder està perjudicant el desenvolupament econòmic de comarques com les Garrigues. En aquest sentit, el diputat al Parlament Josep Grau ha remarcat que s'ha perdut el 2008 amb aquest retràs per culpa de la 'inacció i la desídia' del Govern que per contra només es preocupa per contractar més funcionaris. Els nacionalistes també han volgut donar el seu suport al fet que la Fundació del Parc Temàtic de l'Oli de les Garrigues esdevingui de caràcter públic per garantir la seva continuïtat en el futur.

Segons Josep Grau els màxims responsables del retard en l'aplicació dels programes Leader i Proder són el Govern i en concret la conselleria d'Agricultura. L'actual convocatòria per repartir aquests fons que provenen de la Unió Europea (UE) va començar el passat 2008 i s'allargarà fins al 2013.

Segons Grau, quan CiU estava al Govern aquests programes van donar un 'molt bon resultat' a comarques com les Garrigues ja que es van poder desenvolupar moltes de les iniciatives de caràcter econòmic que hi ha actualment a la comarca com són les cases de turisme rural, petits tallers i fins hi tot alguna empresa d'informàtica.

En aquest sentit, Grau ha insistit en què el Govern s'oblida d'aplicar aquests programes mentre altres regions europees i comunitats autònomes ja els han iniciat. Per Grau doncs, el Govern no deu estar interessat en aquests projectes d'economia productiva i per contra contracta 45.000 persones en plantilla a l'administració pública.

Els membres de l'Oficina Institucional de CiU a Lleida, formada per diputats al Parlament, a la Diputació de Lleida i al Congrés dels Diputats, han visitat aquest dimecres diversos punts de les Garrigues per tal de valorar in situ quina és la seva situació actual.

D'aquesta manera, al Parc Temàtic de l'Oli, que inclou la Masia Salat i l'Hotel Resort Salat, els convergents han apostat perquè l'actual fundació privada que el gestiona esdevingui en un futur de caràcter públic per tal d'assegurar la seva continuïtat ja que els propietaris no tenen descendència. De totes formes, Grau ha explicat que els responsables de la fundació ja han iniciat converses amb l'Ajuntament de les Borges Blanques per tal de tirar endavant la iniciativa.

De forma prèvia a la visita al complex de la Masia Salat, els nacionalistes s'han reunit amb els responsables de l'Associació Prominusvàlids de les Garrigues (APROMI) a Juneda. Segons Grau, amb aquesta trobada han pogut comprovar el 'fracàs absolut' que ha suposat l'aprovació de la Llei de la Dependència així com que la crisi també afecta aquests tallers perquè la demanda dels materials que fabriquen ha baixat considerablement. Així mateix, Grau ha remarcat que APROMI fa temps que té la necessitat d'ampliar les seves instal·lacions i que el Govern no diu res en aquest sentit.

D'altra banda, Grau ha parlat de la problemàtica de la carretera de Tarragona a Lleida (N-240) al seu pas per Juneda i ha dit que en aquests moments el projecte de construcció de les rotondes necessàries per reduir la perillositat de la via està estancat tot i que ja hi ha una partida de diners de Foment destinada.

Per acabar aquest periple per les Garrigues, els nacionalistes s'han desplaçat fins a Arbeca on han visitat la Cuina d'Araceli, una empresa de càtering que recentment ha ampliat les seves instal·lacions.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.