Punt divers

Editen un conte infantil per divulgar el pallarès i l'antiga presó de Sort

ALT PIRINEU I ARAN

L'Associació Cultural Cambuleta ha editat el tercer conte infantil en pallarès amb la voluntat de donar a conèixer la parla dels Pallars i així evitar la seva desaparició. Aquest tercer volum té l'afegit que introdueix el tema dels evadits de la II Guerra Mundial que travessaven els Pirineus en busca de llibertat. Amb aquesta història es vol donar a conèixer entre els més petits l'antiga presó de Sort reconvertida en museu del Camí de la Llibertat. En aquest conte hi ha col·laborat l'Ajuntament de Sort i Memorial Democràtic.'Lo Padrí James. Camí de la Llibertat' explica la història d'un aviador que travessa els Pirineus fugint del nazisme i es detingut als Pirineus i portat a la presó de Sort.

Les muntanyes pirinenques van ser testimoni durant els anys de la Segona Guerra Mundial d'un constant pas de persones que pretenien arribar a Espanya fugint de l'Europa ocupada per Hitler. Els colls de muntanya i els camins que comunicaven amb França van ser trepitjats, entre el 1939 i el 1944, per milers d'evadits que deixaven enrere la persecució nazi. La major part dels evadits van ser detinguts i acostumaven a ser traslladats a la presó de Sort a l'espera de ser conduïts a Lleida.

El conte de 'Lo Padrí James' explica la història del padrí James, un aviador anglès que travessa els Pirineus i és ajudat per guies del Pallars a completar el recorregut. Al ser sorpresos per la Guàrdia Civil el padrí James és detingut i portat a la presó de Sort on rep la solidaritat de veïns anònims de la població.

La majoria d'històries personals estan plenes de dramatisme i heroïcitat però pràcticament totes tingueren un final feliç com el del conte, altres malauradament patiren les conseqüències d'un medi físic exigent i dels efectes de la guerra i la repressió que s'havien instaurat a banda i banda dels Pirineus.

'Lo Padrí James' és el tercer conte de la col·lecció Cambuleta, promoguda per una associació de joves dels Pallars. El conte ha estat escrit per Joan Ordi i il·lustrat per Mònica Bada. Està escrit íntegrament en pallarès i es tracta d'una història inèdita. El conte inclou una guia de lectura i un vocabulari pallarès-català. També inclou un cd on els nens poden escoltar el conte amb la parla del Pallars.

Els primers contes de la col·lecció van ser 'Cantallops' i 'Un dia amb l'Àssua'.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.