Punt divers

La Segarra demana reconèixer com a bé cultura d'interès local les restes de la Guerra Civil de Plans de Sió

PONENT

El ple del Consell Comarcal de la Segarra instarà al Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació a declarar bé cultural d'interès local les restes arqueològiques de la Guerra Civil ubicades al municipi de Plans de Sió. Es tracta del camp d'aviació republicà, on s'hi poden observar les dues entrades del refugi antiaeri i alguns serveis dels lavabos, cuines i menjadors dels pilots republicans. Segons el conseller comarcal de Cultura, Juli Lago, el fet d'incloure dins el catàleg del patrimoni cultural aquestes restes evitarà que es puguin malmetre i permetrà que en futures actuacions es puguin dignificar.

Aquestes restes formen part d'un recorregut turístico-històric pels espais de la Guerra Civil a la Segarra que s'ha senyalitzat durant aquest any. Sota el nom d''Espais de la Reraguarda', l'itinerari aprofita la fortificació feta durant la primavera de 1938 pel bàndol republicà que va des de Cervera fins els Plans de Sió.

Així, la ruta consta de vuit punts que ja han estat senyalitzats. S'inicia a Cervera, on es pot veure a l'exterior del Col·legi Balmes un cartell que explica les funcions que havia fet l'edifici com a banc de sang durant la Guerra Civil. A la Universitat, un segon cartell situa l'edifici com a històrica seu de l'hospital dels soldats republicans ferits al front del Segre i posteriorment com a camp de concentració franquista.

Al passeig de l'Estació, al costat del Centre Obrer Instructiu d'Unió Republicana, el rètol parla dels bombardejos a la població civil de la comarca. Sortint de Cervera, al cementiri, un altre rètol recorda les fosses comunes i el patiment de la guerra. El recorregut continua en direcció a Agramunt, al Clot dels Àubins, on van morir 12 Carmelites de Tàrrega al començar la guerra. Precisament, un dels punts de parada del recorregut que va ser objecte d'actes vandàlics el passat mes de novembre.

L'itinerari segueix al nucli del Canós, on es poden veure dos búnquers gairebé intactes, un d'ells de formigó. A partir d'aquí, la ruta ja arriba als Plans de Sió, al camp d'aviació que ara el Consell vol incloure dins el catàleg de patrimoni cultural català, i a Concabella, on durant la guerra hi va haver un camp de treball per aixecar fortificacions republicanes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.