Punt divers

El turisme rural fa augmentar en un 20% el nombre de visitants al castell medieval de Les Pallargues

PONENT

L'arranjament de masies per fer turisme rural a la comarca de la Segarra ha fet augmentar fins a un 20% el nombre de visitants particulars als castells d'origen medieval. És el cas del castell de les Pallargues, que data del segle XI i que forma part de la xarxa de castells de Lleida i dels castells de la plana de Guissona. Juntament amb el de Montsonís, Les Pallargues és l'únic castell de la demarcació de Lleida que està habitat tot l'any. Els propietaris d'aquest castell, ofereixen visites guiades a grups a partir de quatre persones, però també dues persones poden entrar pagant l'entrada de quatre. D'aquesta manera, s'amplia l'oferta de visites per a particulars.

Una de les membres de l'actual família propietària del castell de les Pallargues, Teresa Majoral, explica que la iniciativa endegada a l'agost de l'any passat d'obrir el castell a visites de particulars, així com la futura inauguració del centre d'interpretació del castell de Concabella, han fet créixer el nombre de visitants. Durant la Setmana Santa, els castells dels Plans de Sió -Vicfred, Florejacs, les Pallargues i les Sitges-, obren oferint una opció de turisme diferent que permet percebre com es vivia a l'interior dels castells-palau, on es mostre tota mena d'utillatges de diferents èpoques. El fet que el castell de les Pallargues hagi estat habitat ininterrompudament ha permès conservar en bon estat l'interior del castell. Tot i així, la part superior de la torre mostra encara els danys que el castell va patir durant la Guerra Civil. La conservació es financia principalment amb la recaptació de les entrades dels visitants i del treball de la família que l'habita, que lamenta que no reben de prou suport de l'administració.Un castell-habitatge ben conservat Elements destacables del castell de les Pallargues són l'arc gòtic de la façana, el més gran d'aquest estil arquitectònic civil català, l'escalinata de cargol de la torre o la sala senyorial que conserva les portes i els arcs originals, a part de la presó, una masmorra, un pou i la bodega. L'edificació pertanyia a una xarxa defensiva creada al segle XI per protegir la zona fronterera amb els regnes musulmans. Inicialment estava format per una torre i una muralla i en segles posteriors es va anar ampliant convertint-se en castell-palau i masia. Els actuals propietaris pertanyen a la família que el va comprar ara fa cent anys i resideixen al castell. El bon estat de conservació de l'interior del castell els ha atorgat diferents premis com ara el de l'Associació Espanyola d'Amics dels Castells o el premi Catalunya nostra.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.