Punt divers

Més de 500 soldats de la OTAN participen a Sant Climent Sescebes en un exercici d'avaluació dels sistemes de comunicació

550 soldats de 17 països de la OTAN participen fins a final de mes, a la base militar Álvarez de Castro de Sant Climent Sescebes (Alt Empordà), en un exercici per certificar l'operativitat dels sistemes de comunicació de les forces de resposta de l'Aliança en cas que hagin de desplegar-se a qualsevol conflicte del món en un màxim de cinc dies. Aquest és el tercer any que la base militar altempordanesa acull un exercici d'aquestes característiques ja que és considerada la millor d'Espanya tant per les seves infraestructures i instal·lacions com per la seva situació geogràfica.

En l'exercici hi participen els equips de comunicació de les Forces Armades de disset països de la OTAN, -Alemanya, Bèlgica, Bulgària, Canadà, Dinamarca, Estònia, Espanya, Estats Units, França, Grècia, Hongria, Itàlia, Països Baixos, Polònia, Portugal, Regne Unit i Turquia-, a més de membres civils  militars d'altres comandaments generals i organismes de la OTAN. Segons ha explicat el tinent coronel Miguel Aparicio, l'objectiu d'aquest desplegament és 'testejar i avaluar els sistemes de comunicació de les forces de resposta de l'Aliança (NRF) en cas que hagin de desplegar-se a qualsevol conflicte del món en un màxim de cinc dies'. Les NRF presents són la 13 i la 14 i són les que durant sis mesos es troben de guàrdia per actuar en cas que la OTAN decideixi desplegar-se per actuar en alguna crisi o conflicte. Cada una d'aquestes forces de resposta està composada per 15.000 homes de les unitats de terra, mar i aire però a la base militar de Sant Climent Sescebes només hi van els sistemes de comunicació i els seus responsables. 'És un exercici d'entrenament i de certificació que permet comprovar les capacitats d'interoperatibilitat entre els sistemes de comunicació de cada un dels exèrcits i sobretot que el seu personal actuï conjuntament seguint el procediment de la OTAN ', ha indicat el tinent coronel Aparicio.Tercer anyL'exercici consta de dues parts. En la primera, les unitats han d'instal·lar i connectar les xarxes de comunicació amb el satèl·lit. En la segona, s'ha de comprovar que aquesta connexió és la correcta i que s'estableix la comunicació entre les diferents exèrcits de la OTAN. Una vegada fet aquest exercici existeix un equip de valoració procedents dels comandaments generals de la OTAN de Portugal i Bèlgica. 'El principal problema amb què ens trobem és el temps. Perquè aquestes forces han d'estar desplegades en el territori en un màxim de cinc dies i han d'haver desplegat tota la seva infraestructura i haver aconseguit fer les connexions de comunicació', ha explicat el tinent coronel.  Aquest és ja el tercer any que la base militar de Sant Climent Sescebes acull un exercici d'aquestes característiques. Segons ha explicat el tinent coronel Aparicio, és la millor d'Espanya tant per les seves instal·lacions com per les seva situació geogràfica que la fa molt accessible. 'Té les millors instal·lacions. A més està a prop de la frontera que sempre va molt bé per desplegar tota la infraestructura militar i dels aeroports i del port de Barcelona'.170.000 eurosEn aquests moments, fan l'exercici 400 soldats, tot i que hi ha participat 550 soldats durant tot el mes. D'aquests 400, 150 estan allotjats a la mateixa base militar i la resta en hotels de Roses, Empuriabrava i Figueres.La OTAN ha destinat 170.000 euros per fer aquest exercici, 65.000 euros dels quals s'han destinat per llogar durant aquest mes una planta d'energia.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.