Punt divers

Ecologistes denuncien que la CHE no respecta cabdals ambientals reals a l'hora de fer concessions a hidroelèctriques

ALT PIRINEU I ARAN

Diverses entitats ecologistes han denunciat a Martinet (Cerdanya) que la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) està fent concessions de cabdal d'aigua sense tenir establerts uns cabdals ambientals mínims realistes per al bon manteniment de la vida als rius. Aquestes associacions, presents aquest dimecres a la confrontació del projecte de creació de la central hidroelèctrica 'Cabiscol II', s'oposen a la creació d'aquesta nova central, tal com ha explicat el secretari general d'IPCENA, Joan Vázquez, ja que aquesta zona del riu Segre compta actualment amb deu centrals en quinze quilòmetres, i per tant i sobretot a l'estiu, el riu baixa amb poca aigua i això repercuteix en que cada cop té menys vida.

A més de les associacions citades anteriorment, també va presentar al·legacions en el seu moment i ha estat present avui a la visita sobre el terreny,  la Xarxa per a una Nova Cultura de l'Aigua (XNCA). Aquesta visita ha consistit a inspeccionar el terreny plànol en mà, i identificar físicament on aniria ubicat cada element que forma part del projecte de la nova central.La CHE  té atorgat a aquest punt del riu Segre un cabdal ambiental mínim del 10%, que ve determinat per la Secretaria d'Estat de Canvi Climàtic, segons han explicat els representants de la Confederació. Els ecologistes però creuen que, lleis a banda, el cabdal real mínim perquè el riu tingui una vida saludable, s'hauria d'atansar al 30%.La concessió d'aigües per part de la CHE a la central 'Cabiscol II' seria provisional per ser revisada un cop estigui aprovat el Pla Hidrogràfic, i per tant revisats i definitius els cabals ecològics; així ho han explicat els representants de la Confederació als ecologistes assistents a la trobada. Les associacions en defensa de la natura pensen que això potser no serà així, i temen també que en cas que es faci aquesta revisió i que a la central se li redueixi el flux d'aigua en un futur, aquesta pugui recórrer a una  indemnització per pèrdues i reclamar part del cabdal ecològic. En aquest sentit s'ha  manifestat el secretari general d'IPCENA, Joan Vázquez, qui ha dit que tant la CHE com les empreses adjudicatàries de noves concessions 'intenten adquirir uns drets abans que els hi siguin reduïts, gaudint així d'un privilegi que saben que d'aquí a poc no tindran, i que esperen que la situació ja creada no sigui revisable'. Aquesta nova minicentral enllaçaria amb la ja existent i de la mateixa empresa, 'Cabiscol I', perllongant així la derivació del riu en dos quilòmetres més . Vàzquez considera que això agreuja l'afectació ambiental d'aquest tram del riu Segre que ja compta amb deu centrals en quinze quilòmetres, i que a més està a tocar d'una reserva natural on hi viuen llúdrigues.Per la seva banda, representants de l'empresa CEMPAR, promotora de la central hidroelèctrica, han manifestat que al projecte ja es preveuen mesures per tal que l'impacte mediambiental sigui mínim, com ara posar barreres per tal que els animals no quedin atrapats per les aigües de la central, entre altres.Els cabdals ambientals del riu, que són aquells no concessionables i que es reserven per la preservació de l'ecosistema, han de ser revisats i adaptats a la normativa europea, i per tant a l'alta, abans de finals d'any per part de la CHE, segons ha explicat el màxim responsable de Rius amb Vida, Josep grau. Grau opina que'la Confederació hauria de fer una moratòria de concessions i determinar els cabals ambientals abans de fer més concessions'.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.