Punt divers

Alcover rep 1,4 MEUR per convertir el convent franciscà de Santa Anna en una residència d'artistes

L'Ajuntament d'Alcover iniciarà el procés de restauració de l'antic convent franciscà de Santa Anna -que es troba en estat ruïnós- per fer-hi un centre cultural, amb la concessió que ha rebut d'1,428.000 euros de l'1% cultural. El futur equipament, batejat amb el nom de 'Convent de les Arts', serà una residència d'artistes i creadors per tal que disposin al Camp de Tarragona d'un espai on treballar, intercanviar experiències i aprendre, en règim d'estades temporals. L'equipament acollirà companyies de teatre i dansa perquè puguin portar a terme les seves produccions i oferir una programació d'activitats formatives. Situat al nord d'Alcover, és l'únic antic convent de fora muralla al Camp de Tarragona.

L'alcalde Anton Ferré, que ja havia avançat aquest projecte a l'ACN, ha afirmat que, amb aquest projecte, s'omple un 'buit' que tenien moltes companyies i, a la vegada, permet al municipi entrar en el mapa cultural del país amb un equipament 'de primer ordre'. Les activitats que es desenvoluparan al centre -que tindrà caràcter residencial- facilitarà que les activitats i els residents del centre repercuteixin en benefici de l'oferta cultural del territori.Els destinataris del futur 'Convent de les Arts' podran ser grups de teatre, dansa, circ i altres especialitats del món de l'espectacle, de caràcter professional, formacions musicals professionals, que necessitin d'un espai per assajar, creadors individuals en l'àmbit de l'escriptura, la composició musical o les arts visuals, o bé institucions i organismes que es dediquen a la promoció de les arts i que estableixen programes d'ajuts i beques per a creadors.El 'Convent de les Arts' ocuparà 2.248 metres quadrats repartits en els dos edificis de l'actual convent de Santa Anna -l'església i el convent-, amb un projecte constructiu que inclou àrees de serveis per a residents i visitants, espais per a la creació -tallers de fotografies, gravat, noves tecnologies i sala d'assaig-, espais per a l'esbarjo i joc al voltant del claustre, i una àrea de difusió a l'església per acollir espectacles de dansa, teatre, circ, concerts, recitals poètics i exposicions.El nou equipament, per al qual s'han tingut en compte experiències com Can Farrera, Centre d'Art i Natura als Pirineus, Can Serrat International Art Center de Barcelona o la Cité International des Arts de París, preveu oferir una programació anual d'activitats formatives amb convenis amb diferents institucions, segons informen fonts municipals.El Pla Director de rehabilitació del convent de Santa AnnaEl convent de Santa Anna és un convent franciscà del segle XVI. Es troba molt deteriorat -el seu estat és ruïnós en gran part de l'edifici-, donada la inexistència d'activitat en els últims anys. La complexitat de l'estat de conservació i la degradació extrema del conjunt del convent, així com la previsió d'una llarga durada de les obres i el seu alt cost -prop de 7 milions d'euros-, va portar a l'Ajuntament d'Alcover a redactar un Pla Director que planteja les quatre fases del projecte -amb una execució prevista de, com a mínim, sis anys. Amb l'aportació d'aquest fons provinent de l'1% cultural, es començarà el projecte executiu de la primera fase, que preveu el sanejament del conjunt patrimonial, així com la consolidació i rehabilitació dels murs que permetin la recuperació de les cobertes i les seves estructures, amb l'adequació dels espais segons els requisits que exigeixen el nous usos culturals del convent.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.