Punt divers

Greenpeace portarà als tribunals el procés de sel·lecció de l'emplaçament pel cementiri nuclear

L'organització ecologista Greenpeace ha anunciat que portarà als tribunals la decisió del Ministeri d'Indústria la resolució del BOE del 29 de desembre en la qual es demana als municipis acollir un cementiri nuclear per la 'falta de transparència, l'absència de mecanismes participatius i la manca d'informació veraç a la població i els municipis'. En una acció de protesta, membres de Greenpeace han portat aquest divendres al ministre d'Indústria, Miguel Sebastián, deu bidons amb 'residus radioactius d'alta activitat' perquè aturi la recerca per al magatzem. Segons els ecologistes, amb aquest procés només s'ha aconseguit un 'rotund refús social i l'absència total de consens territorial i polític'.

Els ecologistes consideren que aquest procés és il·legal perquè 'vulnera clarament' els principis jurídics continguts en el conegut com a Conveni d'Aarhus sobre l'accés a la informació, la participació del públic en la presa de decisions i l'accés a la justícia en matèria de medi ambient.Greenpeace ha acusat el ministre Sebastián de temptar 'els alcaldes dels municipis candidats amb diner públic', concretament dels Fons de l'Empresa Nacional de Residus Radiactius (Enresa), sense tenir en compte l'opinió dels veïns, dels pobles veïns ni de la comunitat autònoma.De moment, hi ha onze municipis candidats, entre ells Ascó, després que dos d'ells es retiressin. Es tracta de Santiuste de San Juan Bautista (Segovia), un poble de 684 habitants; i de Campo de San Pedro (Segovia), que segons el seu alcalde ni tan sols s'havia presentat.D'altra banda, Greenpeace ha acusat Enresa i el Ministeri d'Indústria de dur a terme una 'intensa campanya de desinformació' amb l'objectiu de promocionar el cementiri nuclear, sota el nom 'Magatzem Temporal Centralitzat', minimitzant els seus riscos, 'mentint sobre la suposada urgència' dels mateixos i falsejant aspectes econòmics relacionats'.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.