Punt divers

Unió de Pagesos denuncia que les assegurances no cobriran tots els danys de les nevades a les oliveres

Unió de Pagesos calcula que les últimes nevades del 7 al 10 de gener han provocat el trencament del 20% de les branques de les oliveres afectades. En arbres joves la pèrdua és superior al 30%. Amb les dades a la mà, el sindicat agrari reclama millores en les assegurances de l'olivera. El membre de la permanent nacional d'Unió de Pagesos, Josep Carles Vicente, ha assegurat que no cobriran tots els danys causats, als quals caldrà afegir la disminució de volum productiu com una de les seqüeles de l'afectació. El sindicat ha fet aquesta valoració a la Fira de l'Oli de les Garrigues que se celebra aquest cap de setmana a les Borges Blanques.

Coincidint amb la gran festa de l'oli verge extra de les Garrigues, Unió de Pagesos ha volgut fer balanç de les pèrdues provocades per la nevada de principis de mes. L'afectació és irregular, però ha tocat de bon tros les comarques del Segrià, les Garrigues, l'Urgell, la Segarra, i també el Priorat, la Conca de Barberà i la Terra Alta. La pèrdua d'entre el 20% i el 30% de la massa vegetativa o volum de copa dels olivers provocarà finalment una reducció de la producció de la propera campanya. 'Cal ser prudents', ha dit Vicente, 'i esperar al final dels treballs de recuperació per conèixer exactament en quin nivell podrà veure's afectat el potencial productiu de les plantacions de cara a la propera campanya'. Les pèrdues econòmiques que ocasioni la nevada 'no es veuran compensades', segons Unió de Pagesos', per les actuals asseguradores d'oliveres. Per això el sindicat reclama millorar aquestes assegurances, una reducció de mòduls de l'IRPF per les explotacions afectades i una convocatòria urgent de la Taula Sectorial Agrària de l'Oli del Departament d'Agricultura, davant la negativa del director general d'Agricultura 'd'atendre les peticions del sector agrari', ha dit Josep Carles Vicente. Segons el líder sindical, les deficiències de l'assegurança han suposat que al Pla del 2009 'només un 10% de la superfície productiva d'olivera estigui assegurada'. UP també reclama actualitzar els rendiments de les finques, ja que els que ara han entrat en zona de regadiu encara consten amb dades del 2005.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.