Punt divers

Llum verda de la Generalitat per la declaració de Béns Cultural d'Interès Nacional les esglésies de Bossòst i Salardú

La comissió assessora de la direcció general de Patrimoni Cultural de la Generalitat ha donat, aquest dimecres, el seu vistiplau als expedients presentats pel Consell General d'Aran, per començar el procés que ha de permetre declarar com Bé Culturals d'Interès Nacional (BCIN) les esglésies de Sant Andreu de Salardú i de la Purificació de Santa Maria de Bossòst. El síndic d'Aran, Francesc Boya s'ha mostrat satisfet i ha dit que 'és el primer cop que el Conselh Generau ha exercit la seva competència per encetar un procés de registre de BCIN del patrimoni cultural aranès'. En l'actualitat, només l'església de Santa Maria d'Arties gaudeix d'aquesta figura de protecció, sent declarada l'any 1978.

Segons el Síndic, la voluntat del Govern d'Aran és 'incloure aquestes esglésies en el registre els béns més rellevants del patrimoni aranès per aconseguir més protecció jurídica així com fer labors de manteniment, conservació i reconeixement públic d'un dels conjunts artístics i històrics més importants del Pirineu'. Tot i això, està prevista també la presentació a la comissió de Patrimoni Cultural el projecti de l'església de Santa Eulària d'Unha.L'església de Bossòst constitueix un exemple d'arquitectura original amb poques modificacions posteriors, amb els trets definitoris de l'arquitectura l'escultura romànica aranesa. L'edifici és del segle XII i compte amb tres nous, coronades a orient per sengles absis semicirculars i separades per quatre arcs formers. La volta de canó és reforçada amb arcs triomfals. Destaquen les dues portis d'accés pel treballades que estan. Sant Andreu de Salardú respon a un exemple tardà, construït en plena transició cap al gòtic. Com altres esglésies araneses, els absis es troben a orient. La monumental portalada d'accés és un dels elements més característics de l'església. La torre gòtica és de planta octogonal i coronada amb un ràfec piramidal afegit al segle XV.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.