Punt divers

Vielha estudia crear una minicentral hidroelèctrica que generi energia renovable per la població

L'Ajuntament de Vielha e Mijaran està treballant per endegar un projecte d'energia renovable al municipi centrat en la construcció d'una minicentral hidroelèctrica situada als afores de la localitat. La idea de l'equip de govern passa per aprofitar la concessió vigent que té de la Confederació Hidrogàrica de l'Ebre (CHE) una antiga serradora situada prop de l'inici de la pista de la Ribera deth Nère. Ara, l'ajuntament plateja remodelar-ne les instal·lacions per tal puguin generar electricitat per la localitat de Vielha. La minicentral generaria una energia equivalent al consum anual d'electricitat d'una població de 1.200 habitants.

Segons l'empresa Arantec Enginheria, responsable del projecte, la minicentral generaria una energia neta renovable estimada en 1,8 Gwh/ any que equivaldria a una producció anual de 680 tones de CO2 o el que és el mateix, un consum anual d'electricitat d'uns 1.200 veïns. El projecte requereix una inversió aproximada d'un milió d'euros per la instal·lació d'un transformador i una turbina ubicats a l'edifici actual i la construcció d'una canonada de 200 metres de longitud que conduiria l'aigua des de pocs metres per sobre de la resclosa fins a la turbina. Quan es disposi dels permisos necessaris, l'ajuntament preveu que les obres s'allarguin durant un any. L'alcalde de Vielha e Mijaran, Pau Perdices, ja ha sol·licitat ajuda a la Diputació de Lleida per tal de finançar el projecte. Segons els redactors de l'estudi de viabilitat, el projecte de la minicentral és una aposta per les energies renovables i la repercussió mediambiental seria mínima al no derivar substancialment l'aigua de la llera del riu i al respectar el caudal mínim ecològic que garanteixi una correcta dinàmica fluvial. A més, el sistema de captació es projectarà per tal que no afecti el paisatge.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.