Punt divers

La Val d'Aran rellança la seva producció agroalimentària recuperant els productes artesans de la comarca

El conseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, Joaquim Llena, i el Síndic d'Aràn, Francès Boya, han presentat aquest divendres una nova línea en l'àmbit agroalimentari que recuperarà els productes artesans aranesos. L'anunci s'ha fet aprofitant la visita del conseller Llena a la nova formatgeria de Bagergue, les instal·lacions de la qual ja estàn a punt per començar la recuperació dels formatges artesans aranesos, de vaca i d'ovella, després de mesos d'estudis i recuperació del seu procès d'elaboració.

La idea central és aprofitar la important afluència de turisme que atrauen les activitats de neu i natura per vendre els productes sense necessitat d'exportar-los, i recuperar l'agricultura i ramaderia araneses 'com a activitat productiva amb molts valors afegits'. Així mateix, també es vol recuperar els pagesos com a productors i no com a 'simples mantenidors del paisatge'.Joaquim Llena ha destacat el que els francesos anomenen 'terroir' en l'àmbit de la viticultura com a principal valor afegit d'aquests productes agroalimentaris aranesos, i que consisteix en la repercussió que les singularitats de l'entorn natural i cultural tenen en la qualitat i el sabor dels productes de la terra. Ha posat com a exemple la poma que es produeix als Alps, que és la més apreciada del món i aporta uns beneficis de fins a 30.000 € per hectària.El Síndic d'Aran, Francesc Boya, ha assegurat que el Conselh Generau ja està treballant en una marca de garantia que serà el pas previ per a una futura denominació d'origen. Boya també ha anunciat que aquesta línia de treball comença amb el formatge però pot tenir continuïtat en els patés, el fruits vermells, la sidra, i d'altres productes.Llena opina sobre la polèmica de Trànsit i la proposta de le ZEPA a EuropaEn referència a la resolució del Servei Català de Trànsit de limitar la circulació de tractors els diumenges i dies festius, Llena ho ha atribuit a 'un error administratiu'. I en relació al rebuig de la nova proposta de Zones d'Especial Protecció de les Aus (ZEPA) del projecte del canal Segarra-Garrigues per part dels regants, el conseller ha recordat que no poden presentar cap pla de gestió fins que la nova proposta de zonificació de les ZEPA hagi estat aprovada per Brussel·les.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.