Punt divers

El turisme mundial de neu i muntanya creixerà a un ritme del 5% anual en els pròxims 20 anys

Segons els economistes i experts mundials que han participat al 6è Congrés Mundial de Turisme de Neu i de Muntanya a Ordino (Andorra), el turisme de neu i muntanya ha resistit a la crisi financera i apunta a un creixement anual del 5% en els pròxims 20 anys. Segons aquests experts Europa és el continent que millor ha resistit a la crisi amb un creixement proper al 4% el 2009 mentre que la resta del món ha sofert un descens del 4%. Fréderic Pierret, director executiu de l'Organització Mundial de Turisme (OMT), diu que el canvi climàtic pujarà les cotes de neu fins als 2.500 metres el 2080, els efectes de la crisi augmentaran el client de proximitat i l'accés a la muntanya serà més difícil.

Per Talef Rifai, secretari general de l'OMT, 'les claus del futur del sector passen per popularitzar els esports de neu i muntanya, treure'ls de la seva exclusivitat i vincular-los a la sostenibilitat aprofitant al màxim les noves tecnologies'. El consultor suís Laurent Vanat, autor de l'informe mundial sobre el sector '2009 International Report on Mountain Tourism', ha coincidit amb Rifai en la popularització dels esports de neu i muntanya com una de les claus del sector mitjançant la informació i la formació. Segons dades del seu estudi, 'la formació de nous esquiadors en l'1% de la població permetria tornar a creixements del 10%'.Fréderic Pierret, director executiu de l'OMT, ha descrit un futur ple d'obstacles però també amb oportunitats de creixement. El turisme de neu i de muntanya depèn massa del client local i de proximitat, la qual cosa s'accentua amb la crisi. L'augment de clients nacionals que es queden al país fa augmentar les xifres del turisme de neu i de muntanya però també requereix internacionalitzar la seva oferta per créixer. Pierret afirma que diversos estudis demostren l'estreta relació entre l'augment del nivell de vida i la pràctica d'esports de neu i de muntanya. Desenvolupar aquests esports tant a l'hivern com a l'estiu és una altra de les claus.El professor Peter Keller, membre del Comitè Científic del 6è Congrés Mundial del Turisme de Neu i Muntanya que ha dit que les causes del descens d'algunes destinacions de neu i de muntanya són 'la falta de nous practicants joves, l'envelliment de la generació del 'Baby Boom' que ha practicat esports de neu i de muntanya fins ara, i l'excessiva dependència del mercat local i de proximitat'. Per a Keller, la clau del creixement futur també és en la creació de nous practicants d'esports de neu i de muntanya i a recuperar el somni de gaudir de la muntanya. I explica que és precís donar el màxim valor a la marca de la destinació, potenciar al màxim les noves tecnologies que permeten planificar i reservar tot un paquet turístic, potenciar el 'tot inclòs', i millorar l'eficiència i la productivitat on els grans podran oferir millors preus i els petits tendiran a l'especialització.Claudi Bonet, Ministre de Turisme, Indústria i Comerç del Govern d'Andorra, ha fet referència al títol del congrés i a la necessitat de 'reinventar' el turisme de neu i de muntanya. Per al nou ministre andorrà, a més de reinventar aquest segment turístic per atreure nous clients 'és necessari saber guardar els que ja tenim i recuperar els que han deixat de venir. Per a això, és clau cuidar-se les nostres muntanyes, els nostres serveis i que els nostres ciutadans es converteixin en ambaixadors del país'.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.