Punt divers

Els pescadors alerten de la desaparició progressiva de peix al riu Noguera Pallaresa per la contaminació de l'aigua

Les societats de pescadors del riu Noguera Pallaresa al seu pas pel Pallars Sobirà han detectat aquest any un considerable descens de truita al riu. Els pescadors argumenten que durant la tardor ha baixat molta aigua al riu i en molts casos bruta provinent d'alguna obra que s'està fent a la zona. Albert Arcalís, president de la Societat de Pescadors de Sort, explica que al tram de pesca sense mort de Sort en temporades passades en una tarda podien picar entre 40 i 50 vegades i ara no arriben a les 10. Jaume Casañas, president de la Societat de Pescadors de Gerri de la Sal, diu que l'aigua ha baixat contaminada, fent mala olor i deixant llot a les roques fet que ha provocat la mort de truites.

Alguns pescadors apunten a les obres de la millora de la carretera de Port Ainé fet que a provocat que les truites es traslladin de zona. Els pescadors indiquen que quan arriben a zones més baixen com el pantà de Talarn on l'aigua és més calenta les truites moren. El president de la Societat de Pescadors de Sort diu que les truites volen aigua neta i freda per viure i que aquesta tardor molts dies ha baixat bruta i s'ha dipositat sobre les roques una fina capa de llot.Arcalís explica que aquesta temporada ha baixat el número de pescadors i el volum de truites però per dos causes totalment diferents. Albert Arcalís diu que el volum de pescadors ha baixat per les dificultats que ha posat l'administració a l'hora de treure el tiquet de pesca i el volum de truites per l'aigua bruta que durant molts dies ha baixat pel riu. Jaume Casañas diu que la contaminació de l'aigua ha estat important i ha arribat a crear algues al fons del riu que feien mala olor. Casañas explica que la contaminació de l'aigua ha alterat l'ecosistema dels mosquits que no es veien tampoc pel riu en les hores habituals. Casañas explica que ha succeït alguna cosa que ha alterat el riu i ha provocat una disminució de la densitat de truites fet que s'hauria d'investigar a fons.Agustí López, alcalde de Sort i diputat al Parlament de Catalunya, ha presentat una proposta de resolució per a programar amb urgència un estudi de recerca de les condicions fisicoquímiques i biològiques del riu Noguera Pallaresa entre Esterri d'Àneu i la presa de Sossís, municipi de la Pobla de Segur i esbrinar l'origen del llot que ha aparegut al riu. López demana que siguin els Agents Rurals el que realitzin de forma urgent un informe sobre els canvis observats al riu per part dels pescadors.Agustí López apunta a possibles abocaments de terres i formigó al riu per haver-se produït aquest canvi en el riu en els darrers dos mesos.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.