Punt divers

Els grups polítics aranesos presenten l'esboça de la nova Llei d'Aràn

Els grups polítics aranesos representats en el Conselh Generau d'Aràn han presentat l'esboç de la futura nova Llei d'Aràn amb la qual amplien la definició del territori i aspiren a augmentar la capacitat d'autogestió econòmica. Amb el nou document s'ha posat sobre la taula la reivindicació d'una 'nova fòrmula de finançament' que permeti l'autogestió de impostos com l'IVA, i de poder utilitzar la paraula 'nació' en lloc de 'singularitat' per definir la realitat aranesa. El Síndic d'Aràn, Francès Boya, ha volgut destacar que no es tracta d'un projecte en contra de ningú i s'ha mostrat esperançat de que l'experiència de Catalunya amb el nou Estatut ajudarà a entendre les reivindicacions dels aranesos.

Avui dimecres els tres grups polítics representats en el Conselh Generau d'Aràn, Unitat Aràn; Convergencia Democràtica Aranesa i el Partit Renovador d'Arties i Garós, han presentat l'esboç del que haurà de ser la futura nova Llei d'Aràn als ajuntaments i a la societat aranesa. El document és una ampliació a les dos versions anteriors, de 1978 i de 1987, i serà debatut en el sí dels ajuntaments de la Val en les properes setmanes abans de ser presentat a la Conselleria de Governació de la Generalitat, per seguir després el seu tràmit parlamentari. El Síndic d'Aràn, Francesc Boya, ha destacat com a trets principals que distingeixen aquest nou document respecte als anteriors el fet que queda palès que 'Aràn no vol quedar inclosa en cap altra divisió administrativa i política; que posa sobre la taula la recerca d'una fórmula jurídica de finançament per a la Val d'Aràn; i la incorporació del mot 'nació' com a paraula que resumeix els drets històrics i els sentiments dels aranesos, en el lloc del terme 'singularitat' amb què es definien els anteriors documents.Francesc Boya ha volgut aclarir que 'no es tracta d'un projecte en contra de Catalunya ni de ningú' i s'ha sumat a les expectatives dels altres representants polítics aranesos de que la Generalitat i els catalans entendran el sentiment i el fet diferencial aranesos 'gràcies a la pròpia experiència després del procés de debat del nou Estatut'. En aquest sentit, el Síndic ha destacats als presents que 'caldrà seguir amb la mateixa capacitat de consens que ha marcat el procés de debat d'aquest nou document i caldrà també tenir molta capacitat de seducció perquè s'obre un procés molt llarg'.El conseller Francesc Bruna, representant del Partit Renovador d'Arties i Garós, ha advertit que el projecte 'no prosperarà sense un sistema de finançament ben definit, ja que és la peça clau'. En aquest sentit Bruna s'ha queixat de que actualment 'no sabem quin IVA o l'IRPF produïm els aranesos, quin retorn hi ha' i ha reivindicat l'autogestió de l'IVA de cara a fer front a noves iniciatives. Per la seva banda Carles Barrera, cap de l'oposició del Govern aranès i representant de Convergència Democràtica de Catalunya, s'ha sumat a aquesta reivindicació i ha resumit que amb el nou documenta es pretén 'passar de la singularitat i caminar cap a l'Autonomia'.Alguns representants d'ajuntaments de la Val han demanat un marge de un mínim de quinze dies per estudiar el document i poder fer-ne aportacions, als quals el conseller Bruna ha aclarit que el document ha estat elaborat molt acuradament amb l'assessorament jurídic corresponent i les aportacions hauran de seguir la mateixa pauta de rigorositat. El Síndic Francès Boya ha recordat que la idea és presentar el document a la Conselleria de Governació 'per la festa de Vielha com a data límit' i ha recordat que després el procés de participació continuarà amb els tràmits parlamentaris, que calculen es pot allargar fins a 25 anys.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.