Punt divers

Comença la campanya de poma golden amb pessimisme per la crisi de preus i l'estoc acumulat de l'any passat

El tret de sortida a la campanya de recollida de la poma golden a les terres de Lleida s'ha donat aquesta setmana. Els pagesos l'afronten amb pessimisme i incertesa per la crisi de preus que els fa difícil afrontar els costos de producció i pel fet que a les càmeres de fruita encara hi ha estoc de golden de l'any passat que no s'ha pogut vendre a causa de les importacions de producte d'Europa. A aquests factors negatius cal sumar-hi que enguany els pagesos lleidatans han hagut de patir les greus conseqüències de la climatologia amb greus temporals de pedra i vent que han malmès moltes hectàrees de fruita dolça.

El responsable de la fruita dolça del sindicat Unió de Pagesos (UP), Raül Sales, es lamentava aquest dimarts que un any més amb la poma golden, tot i que el fruit registra un aspecte i qualitats excel·lents els pagesos es trobaran de nou amb dificultats per assumir els costos de producció. I es que s'està parlant de preus que ballen entre les 15 i 20 cèntims el quilo quan es tracta d'una poma que només en despeses de fred té entre 7 i 9 cèntims d'euro, de manera que al pagès tot just li quedaran uns 10 cèntims de benefici.Sales ha remarcat que haver de començar una campanya com la de la poma golden, amb alguns punts on les càmeres frigorífiques encara estan plenes de la mateixa poma però de l'any passat i amb la crisi de preus que hi ha 'no és gens fàcil'. Així mateix cal sumar-hi les pèrdues ocasionades pels temporals de pedra i vent d'aquest estiu. Segons Sales, a les zones més afectades del Segrià la poma golden no va ser la més afectada pels temporals, sinó que van ser les varietats de préssec i fruita d'os en general. Això no obstant, a la Noguera, l'Urgell i el Pla d'Urgell, si que hi ha hagut moltes pèrdues a causa de la pedra pel que fa a la poma golden.D'altra banda, Sales ha alertat que la competència europea pel que fa a la poma golden 'és molt forta' ja que se n'importen moltes de França i Itàlia a uns preus que 'no són correctes pel consumidor' perquè la poma de fora es ven a preus molt elevats i la del país, que 'també és de molt bona qualitat' es ven més baixa.Una darrera problemàtica que s'ha de sumar al sector de la fruita dolça és que la indústria ha abaixat en determinats indrets el preu de pagaments de producte que es destina així. D'aquesta manera, si es pagava a 6 cèntims d'euro per a suc, ara tot just se'n paga 4,5. Això se suposa que deriva pel fet que hi ha tanta fruita pedregada que hi ha un excés d'estoc de producte per a sucs.Per tot plegat i tal com ja es va venir anunciant durant el passat mes d'agost, UP preveu portar a terme més protestes per fer sentir el seu malestar. D'aquesta manera, la setmana que ve es traslladarà una vintena de membres del sindicat a Madrid per tal de fer 'pedagogia' i portar la campanya que vol explicar al consumidor quines són les diferències de preu entre el que cobren els pagesos i el que es demana per la fruita i les hortalisses a la botiga.Així mateix, el secretari general del sindicat a Lleida, Josep Cabré, ha manifestat de nou la voluntat d'UP de protestar durant la celebració de la fira agrària de Sant Miquel, prevista per finals de setembre. Unes protestes, ha dit, que no volen anar contra la fira, sinó que volen alertat de la situació per la qual està passant la pagesia, ja que consideren que el certamen, a banda de ser un aparador per als empresaris del camp català, també ha de servir per fer sentir la seva veu en vers les problemàtiques que pateixen.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.