Punt divers

El Govern adjudica les obres per a la construcció de la presó de Mas d'Enric del Catllar, que s'iniciaran enguany

El Govern ha adjudicat a l'Agrupació Comsa Concesiones SL i Emte SAU el contracte de construcció, conservació i explotació del Centre Penitenciari Mas d'Enric, que es construirà al terme municipal del Catllar (Tarragonès). L'empresa adjudicatària compta amb un termini de 29 mesos per a l'execució de les obres, que podrien començar abans de finals d'any. El Govern preveu que el centre entri en funcionament entre finals del 2011 i principis de 2012. Aquesta infraestructura es finançarà amb capital privat, sota la modalitat de contracte de constitució de dret de superfície amb una durada de 32 anys. La construcció del futur Centre Penitenciari Mas d'Enric tindrà un cost estimat d'uns 123 MEUR.

Amb una capacitat per a 650 interns homes, 50 joves i 50 dones, aquest equipament substituirà la presó de Tarragona. El centre s'aixecarà en uns terrenys propers a l'AP-7 que han estat adquirits pel Govern mitjançant el procediment d'expropiació i tindrà una superfície construïda de 65.636 metres quadrats. En el projecte, redactat per la UTE formada per Estudi P/S/P Arquitectura SCP i Roger Páez i Blanch, s'ha dissenyat un equipament que s'adapta a la topografia i se situa al terreny més planer i lliure de vegetació de la parcel·la, d'uns 280.000 metres quadrats. Aquesta ubicació és la que menys afecta els boscos de la zona, que es conserven i potencien com a entorn del conjunt. La proposta agrupa els edificis del centre penitenciari a banda i banda d'un gran carrer central i incorpora a l'espai inclòs dins del recinte tres espais naturals, un d'ells fruit de la conservació d'un grup d'alzines que ja existeix. Els diversos edificis acolliran els mòduls de vida, un mòdul de règim tancat i un d'ingressos, l'espai per a les comunicacions, la infermeria, una àrea de serveis amb magatzems, les zones de bugaderia i cuina, els tallers productius, una zona per a activitats formatives i culturals, i un poliesportiu. La construcció del nou centre penitenciari al Catllar és una de les actuacions previstes en el Pla d'equipaments penitenciaris, que suposarà la creació de 6.500 noves places per donar resposta al creixement de la població reclusa i a la necessitat de substituir les instal·lacions que han quedat obsoletes, en aquest cas les de la presó de Tarragona. El Pla d'equipaments penitenciaris ja ha suposat l'entrada en funcionament dels centres penitenciaris Brians 2, Lledoners i de Joves Quatre Camins; l'inici de la construcció del Centre Penitenciari Puig de les Basses, que substituirà les presons de Girona i Figueres; el tancament del Centre Penitenciari de Joves de Barcelona, i ara l'adjudicació de les obres del Centre Penitenciari Mas d'Enric. En total, el Pla preveu la construcció de vuit centres penitenciaris, el tancament de sis més i la construcció de cinc centres oberts.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.