Punt divers

Olvan reivindica la tradició tèxtil de Cal Rosal amb la primera fira monogràfica d'artesania d'aquest sector

Comprar productes tèxtils elaborats artesanalment o aprendre a filar, teixir, tenyir i estampar són les propostes que oferirà la primera Fira Tèxtil de Cal Rosal, un nou certamen que el municipi d'Olvan (Berguedà) incorpora al seu calendari firal. D'aquesta manera, Olvan reivindica el seu passat tèxtil, lligat des de l'any 1858 al municipi, on va funcionar la colònia tèxtil més gran del Berguedà. També desestacionalitza les activitats firals d'aquest municipi, fins ara concentrades en els mesos de tardor i hivern i centrades en el món del bolet i la tòfona. La de Cal Rosal serà la primera fira monogràfica dedicada a l'artesania tèxtil i compta amb la col·laboració del Gremi Artesà Tèxtil de Catalunya.

Segons ha explicat l'alcaldessa d'Olvan, Judit Carreras, l'organització d'aquesta fira forma part de les accions promogudes des de l'Ajuntament per dinamitzar l'activitat comercial del municipi amb fires i mercats. Per això, vist el bon resultat d'iniciatives com el Mercat del Bolet i la Fira de la Tòfona, que se celebren durant la tardor i l'hivern, el consistori va optar per buscar una proposta per a la temporada de primavera.Per definir aquesta nova proposta va encarregar un estudi, que va determinar que una de les possibilitats que hi havia era recuperar la vinculació històrica del municipi amb el sector tèxtil. De fet, Cal Rosal va ser la primera colònia tèxtil de Catalunya i la més gran del Berguedà. Va començar a funcionar l'any 1860 i a mitjans del segle XX va arribar a tenir 1.200 treballadors. La fàbrica va tancar l'any 1922. Segons Carreras, aquest estudi va determinar que no existia cap altre certamen monogràfic dedicat a l'artesania del tèxtil, per això es va decidir tirar endavant aquesta proposta, en la qual hi prendran part nou membres del Gremi d'Artesans Tèxtils de Catalunya, que instal·laran les seves parades a Cal Rosal per vendre creacions tèxtils artesanals. En el marc del certamen, a banda de les parades i els tallers, es faran una trobada de filadores i teixidores de llana iuna trobada de patchwork.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.