Punt divers

La iniciativa d'un apicultor de Bellver de Cerdanya porta les abelles a 2.000 metres al parc del Cadí

La iniciativa d'un apicultor, Isidre Ricart, de Bellver de Cerdanya ha portat altre cop les abelles a més de 2.000 metres al parc natural del Cadí-Moixeró. Ricart, que a més de apicultor i ramader és guia del parc, va proposar als responsables del parc de reintroduir les abelles a l'alt muntanya ja que havia observat la reducció de les seves poblacions en els últims anys. L'apicultor argumenta que 'la cria intensiva' d'aquest insectes i 'l'abandonament de la cria' a les cases de pagès ha reduït el nombre d'eixams salvatges i això afecta a tota la cadena tròfica sobretot en alta muntanya on la pol·linització depèn en gran part de les abelles.

La iniciativa va començar aquest any passat quan, explica Ricart, va llegir un article d'uns apicultors amb una iniciativa similar als Pics d'Europa. Ricart va proposar a les autoritats del parc de pujar abelles a alta muntanya ja que aquestes havien pràcticament desaparegut i així es podia ajudar a la pol·linització de la flor de muntanya. A més podia ser un benefici per l'apicultor ja que d'aquesta forma s'allarga l'època de floració i les abelles recol·lectaven durant més temps.Ricart va pujar 12 bucs d'abelles domèstiques a alta muntanya el mes de juny. Les abelles es van portar a la zona de Grau-Cirera, a més de 2.000 metres, on es va fer un tancat i una senyalització per a que els visitants del parc no s'hi apropessin. En cada buc, que representa un eixam, és a dir hi ha una reina, pot arribar a haver-hi fins a 60.000 individus, explica Ricart. I afegeix que les abelles tenen un radi d'acció de tres quilòmetres així que s'han vist insectes en moltes zones del parc.Els bucs amb les abelles es passen gairebé un mes i mig a dalt de la muntanya, 'el temps que durà la floració', diu Ricart. En aquest sentit, Ricart explica que passat aquest temps les abelles tornen a baixar a la vall per aprofitar la segona floració que es dona.Des del parc també s'ha aprofitat per a fer visites guiades a la zona dels bucs i s'ha explicat als visitants la iniciativa i els motius pels quals es fa.Els efectes d'aquesta transhumància a alta muntanya encara no es poden saber. Ricart diu que l'efecte més immediat és 'la major presència' d'aquests animals a la zona i l'aprofitament i pol·linització de la flora d'alta muntanya que està en clar retrocés. Ricart avança que es necessiten 'varis anys' per a veure els beneficis que aporten les abelles a la muntanya i que costarà molt que tornar a veure eixams salvatges a alta muntanya.D'igual forma, diu Ricart, els beneficis per a l'apicultor tampoc es poden assegurar. Un benefici clar és que les abelles es pugen en 'plena floració' de les flors de muntanya, afirma Ricart. Tot i això només amb el temps es podran veure els beneficis que aporta pujar les abelles a alta muntanya.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.