Punt divers

Uns 200 pagesos intenten impedir l'enderroc d'una granja i un paller a la Segarra

Al voltant d'unes 200 persones s'han concentrat aquest dijous al matí al nucli de Sisteró, al terme dels Plans de Sió (Segarra), per intentar impedir l'enderroc d'una granja i un paller en compliment d'una sentència judicial. El veí d'una casa propera va denunciar ambdues instal·lacions ramaderes per causar-li molèsties. Totes les organitzacions agràries catalanes han deixat de banda les diferències i han concentrat unes 200 persones a Sisteró per intentar evitar la demolició, reclamar que situacions de 'mobing rural' com aquesta no es tornin a repetir i per exigir a la Generalitat una normativa que reguli d'una 'forma clara' la presència d'aquestes explotacions ramaderes.

Al voltant de les onze del matí una màquina excavadora ha començat a enderrocar la granja, quan un grup de pagesos i veïns ha intentat impedir-ho accedint a l'interior de la mateixa perquè l'enderroc no pogués continuar. Responsables de les organitzacions agràries han intentat rebaixar l'ambient que es vivia en aquells moments fent abandonar la granja tot i les crítiques d'alguns dels assistents. Altrament, alguns dels afectats han fet pintades de rebuig a la casa del denunciant. De moment, però, l'enderroc s'ha aturat tot i que està previst que continuï en les pròximes hores. Efectius dels Mossos d'Esquadra han supervisat els treballs sense intervenir en cap moment. Veïns dels Plans de Sió i els propietaris del paller han mostrat la seva indignació davant la sentència. La propietària del paller, Rosa Caus, demanat a les administracions que vetllin per la continuïtat del sector agrari enlloc de posar-hi entrebancs.  Com a fet destacat, la protesta convocada per l'Associació de Pagesos i Ramaders de Catalunya (Apara) ha fet que les principals organitzacions agràries Unió de Pagesos, JARC, Urapac i Asaja-aeall s'unissin per mostrar el seu rebuig a la sentència i per demanar que no es repeteixin considerades com a 'mobing rural' que s'han anat repetint els darrers anys. Els sindicats denuncien que  L'enderroc respon a una sentència emesa al 2007 pel TSJC en què el jutge obligava al propietari de la granja a aturar-hi l'activitat perquè es pogués procedir a l'enderroc per no complir la legislació. En la sentència el jutge es va basar en una normativa estatal del 1961 en què s'estableix que les granges han d'estar a una distància mínima del nucli urbà de dos quilòmetres, fet que no complirien la gran majoria d'explotacions ramaders de Catalunya. Tot i l'existència de lleis catalanes que rebaixen aquesta distància, el magistrat va basar la seva sentència en la llei del 1961.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.