Punt divers

Els menairons, protagonistes immaterials absoluts de la tercera Jornada de Mitologia Pirinenca

La tercera edició de la Jornada de Mitologia Pirinenca ha servit aquest dissabte per visualitzar a la Guàrdia d'Ares (Alt Urgell) un patrimoni cultural immaterial que s'ha anat transmetent de generació en generació al llarg dels segles. Tot i aquesta immaterialitat, les llegendes pirinenques han deixat determinats testimonis al llarg de la serralada. Un dels exemples més destacats són els enigmàtics tarters dels Menairons. Per tercer any consecutiu, els nens que han assistit a aquesta jornada s'han pogut endur a casa dins un canut de ceràmica alguns menairons, aquests éssers fantàstics que es cullen la nit de Sant Joan sota les fulles d'una planta, i als quals podran demanar ajuda.

Després d'una xerrada sobre mitologia pirinenca amenitzada per l'actuació del grup de música tradicional Baridà Sos Fers, els assistents a la tercera Jornada de Mitologia Pirinenca van fer un berenar-sopar. Aquest àpat els va servir per agafar forces i enfilar-se muntanya amunt en una caminada des de la Guàrdia d'Ares fins als Tarters dels Menairons pel camí vell que duia a Organyà. A les nou de la nit es va fer una visita guiada per l'escriptor Isidre Domenjó a un dels tarters, al voltant del qual el visitant troba diversos elements al·legòrics de diverses llegendes, com ara el pans de Santa Fe, l'arbre dels anells, la finestra de les bruixes i la cabana de moro i el dolmen de Plan Fornesa, on s'acaba el recorregut. Domenjó va explicar la llegenda relacionada amb cadascun dels elements, en el context de la mitologia pirinenca en general. Després els actors de TAT Tallers i Accions de Teatre, van representar la performance Anem a plegar menairons. Per plegar els menairons, els nens i les nenes duien un canut, realitzat per la ceramista Carme Invernon, que se'ls havia regalat prèviament. Els nens, que ja saben en què consisteix aquesta acció, perquè ja s'ha dut a terme en les dues edicions anteriors, l'esperen amb ganes i en gaudeixen molt. Jornada de Mitologia Pirinenca forma part del projecte Viatge al País dels Menairons, un itinerari que transcorre per les valls d'Aguilar tot seguint les llegendes dels diversos pobles del municipi. Com a fites d'aquest itinerari, el viatger troba sis murals de ceràmica, creats per Carme Invernon, que fan al·lusió a aquestes llegendes. Els punts de màxim interès de l'itinerari són els tarters dels Menairons de la Guàrdia d'Ares. Es tracta de dues grans acumulacions de rocs situades al mig del bosc. Des del punt de vista científic, els tarters encara no han estat prou estudiats per poder-ne determinar l'origen. Alguns experts apunten a una formació glacial, mentre que d'altres s'inclinen per la mà de l'home i tindrien a veure amb la cultura megalítica. Ara per ara, però, els tarters de la Guàrdia continuen sent un misteri.La veu popular, però, conta que un dia l'amo de cal Feu de la Guàrdia d'Ares anava cap a Organyà amb el seu mosso per la collada del Pillat. A mig camí, l'amo es va adonar que s'havia deixat a casa el canut dels menairons, aquells éssers petits i valents que es cullen d'una planta la nit de Sant Joan, sempre que hi hagi lluna vella. L'amo va enviar el seu mosso a buscar el canut a casa, però aquest no se'n va poder estar de tafanejar el canut. El va obrir i a l'instant una rècula de menairons van sortir del canut afal·lerats, demanant-li feina i més feina, i llavors els va demanar que amunteguessin els rocs més grossos que trobessin per tota la muntanya. Als menairons, un cop deixats anar, se'ls ha de manar feina, perquè, si no, fan maleses. Els tarters de rocs, sorprenents i fins ara inexplicables, que hi ha al bosc de l'obaga de la Guàrdia d'Ares, en donen testimoni.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.