Punt divers

L'Alt Pirineu i Aran aposta per l'adaptació a la globalització i la diversificació de les activitats econòmiques

L'Institut per al Desenvolupament de l'Alt Pirineu i Aran (IDAPA) ha impulsat les Primeres Jornades Econòmiques d'aquest territori, que s'han celebrat a Talarn aquest dijous. S'han reunit empresaris, càrrecs públics i agents del món local implicats en el desenvolupament econòmic del territori. S'ha debatut sobre els recursos de què disposa el Pirineu per fer front a l'actual situació de crisi i impulsar el seu dinamisme econòmic, i s'han posat en comú propostes d'actuació. La diversificació dels sectors econòmics, que actualment es troben molt concentrats al voltant del turisme, i l'adaptació a un context cada cop més globalitzat, són els dos grans temes al voltant dels quals ha girat la trobada.

El director de l'IDAPA, Arcadi Castillo, qualifica aquesta primera jornada de 'tot un èxit de participació que dona mostra de la preocupació que hi ha en el sector per reactivar l'economia del territori'. Han assistit a la trobada 120 persones d'arreu de les comarques de l'Alt Pirineu i l'Aran. Castillo lamenta però, que degut a la complexitat i males comunicacions del territori 'sempre hi menys representació de les comarques més allunyades al punt on es realitza l'acte'. És per aquest motiu precisament que aquestes jornades que se celebraran anualment, tindran caràcter itinerant.Les comarques de l'Alt Pirineu i Aran van experimentar creixements de població entre els anys 2000 i 2007, amb un fort increment en el número d'empreses, que va generar un important volum d'ocupació. Les àrees més dinàmiques, però, van ser les de característiques alpines i amb una economia basada en el turisme i la construcció. Aquestes sectors han anat substituint progressivament l'agricultura i la ramaderia, la base tradicional de l'economia d'aquesta zona.La forta concentració de l'activitat en el turisme i la construcció ha comportat una elevada vulnerabilitat davant d'oscil·lacions de la situació econòmica. Des de l'any 2007, el dinamisme de l'Alt Pirineu i l'Aran ha decaigut considerablement degut a la crisi global. La diversificació del turisme més enllà de la neu, l'aprofitament dels recursos naturals de manera sostenible, la producció agroalimentària de qualitat, la potenciació del patrimoni cultural i gastronòmic i l'especialització ecològica de l'agricultura i la ramaderia han quedat establerts en aquesta trobada com els motors per a la futura recuperació econòmica de la zona, que haurien d'anar acompanyats de la cooperació entre els sectors públic i privat.L'altre gran tema de debat ha estat la necessitat de veure la globalització com un motor que pot generar noves oportunitats i ajudar a la innovació des de la muntanya, per expandir-se més enllà del turisme, l'artesania i la producció i elaboració agroalimentàries.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.