Punt divers

CiU reclama que es reediti el fulletó Ruta 1714 i incorpori els tres monuments dedicats al General Moragues

ALT PIRINEU I ARAN

Agustí López, diputat del grup parlamentari de Convergència i Unió i alcalde de Sort, ha presentat al Parlament una Proposta de Resolució, per tal d'instar el Govern a reeditar el fulletó Ruta 1714 i incorporar-hi els tres monuments dedicats a la memòria del General Moragues. Es tractaria d'incorporar l'obra de l'escultor Domènec Fita situada a la Plaça Josep Moragues de Sant Hilari Sacalm, el bust del General Moragues, obra de l'escultora Rosa Martínez situada al pujador de la Plaça Major de Sort, i la placa en memòria del General Moragues, situada davant el Palau de Mar, a la Plaça de Pau Vila de Barcelona, lloc on antigament va existir el Portal de Mar de la muralla barcelonina.

Agustí López considera que amb aquestes tres incorporacions es completaria el fulletó publicat l'any 2007 pel Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya, juntament amb el Museu d'Història de Catalunya, en el qual es convida a recórrer el Museu d'Història de Catalunya, a Barcelona, i cinc escenaris de la Guerra de Successió: la Seu Vella de Lleida (Segrià); la Torre de la Manresana, als Prats de Rei (Anoia); la Casa Rafael Casanova, a Moià (Bages); el Castell de Cardona (Bages) i la Universitat de Cervera (Segarra).

Tal com ha destacat el diputat nacionalista, 'tots aquests indrets van ser escenaris de fets violents o de gran transcendència, que marcaren el resultat final de la guerra, i el fulletó resulta de molta utilitat, ja que inclou telèfons per poder concertar visites amb guiatge, a les quals entenem que es relaciona amb rigor històric la descripció de cada lloc amb la interpretació dels fets que hi succeïren'.

Però segons Agustí López, 'vist que una bona part dels historiadors moderns, com ara Antoni Pladevall, Jordi Mata i altres, reconeixen el paper de lluitador inflexible i sense concessions del General Josep Moragues i Mas al capdavant de l'exèrcit austriacista com a general de batalla, i la seva contribució al vertebrament i a la conducció de la resistència catalana', el diputat nacionalista considera que 'el recorregut proposat per aquest fulletó no és complert si no inclou els monuments dedicats al General, per tal de preservar a la memòria del poble català la il·lustre figura del General màrtir i del cruel càstig que les autoritats de Felip V li van infligir com a escarni i colofó de la derrota a la Guerra de Successió'.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.