Punt divers

Torelló aprova un pressupost municipal que augmenta en un 15,5% tot i la crisi

CATALUNYA CENTRAL

Torelló (Osona) ha aprovat el pressupost municipal per aquest 2009 amb els vots favorables de l'equip de govern del PSC i CiU. Els números augmenten en un 15,5% i serà de 21,2 MEU. El pressupost vol, segons el regidor de planificació Pere Galobardes, posar 'bona cara' a l'actual període de crisi. D'entre les inversions destacades hi ha la rehabilitació de la plaça Nova que tindrà el cost d'un milió d'euros o el centre social La Carrera on s'hi destinen 600.000 euros. Des de l'oposició, ERC va justificar el seu vot en contra dient que els ingressos del pressupost es mantenen gràcies a 'l'augment de la pressió fiscal' i ICV- Ciutadans del Ges considera que no es destinen prou recursos a Benestar social.

Galobardes destaca la contenció de la despesa ordinària. En aquest sentit ,segons les dades facilitades per l'equip de govern , només augmenten les àrees socials com Educació, Benestar Social o Igualtat. Del pressupost el regidor també en va destacar la congelació del sou de l'alcalde, els regidors i retribucions dels diferents grups. Al costat d'aquesta contenció el regidor de planificació en destaca l'augment del pressupost d'inversions que arriba fins als 10 MEU. L'alcalde Miquel Franch recorda però que la seva execució va condicionada a que arribin recursos procedents d'altres administracions. Pel que fa a l'endeutament en aquest pressupost augmentarà però fins a límits raonables segons el govern. La previsió es que aquest augmenti del 50 al 90% quan el limit legalment permès es fixa en el 110%. Des d'ERC el seu portaveu Jordi Casals diu que els ingressos de l'Ajuntament segons el pressupost s'aguanten gràcies a l'augment de la pressió fiscal que havia aprovat en el seu moment l'equip de govern, a través de les contribucions especials i l'augment de més de l'11% de l'IBI. El republicà també va demanar que es rebaixessin les taxes comptant amb l'IPC real, menor de quan es van aprovar les ordenances. A més de la pressió fiscal, Casals va assenyalar el fons de Zapatero (2,3ME) i l'endeutament en més de 4ME més del 250% respecte a la mitjana dels darrers anys. Aquest endeutament fa que ERC es preguntés si es podria complir amb la Llei d'equilibri pressupostari i endeutament. En quan a les despeses, Casals va situar la retallada en una petita contenció de la despesa ordinària i, sobretot, en Esports i Promoció Econòmica, un àmbit clau en moments de crisi.Des d'ICV-Ciudans del Ges la seva regidora Montse Ayats destaca com a principals motius per votar en contra del pressupost la insuficiència dels recursos destinats a la regidoria de Benestar Social, el fet que no existeixi una partida destinada a fons de contingència o que no hi ha prou recursos destinats a l'adequació i millora dels espais urbans i l'enjardinament.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.