Punt divers

Montserrat recorda la il·lustradora Lola Anglada, divulgadora de l'entronització de la Mare de Déu

Montserrat recorda la il·lustradora Lola Anglada amb motiu dels 25 anys de la seva mort. Anglada signa les estampes de propaganda de l'entronització de la Mare de Déu de Montserrat encarregades per l'abat Aureli M. Escarré l'any 1947. El treball de l'artista, compromesa amb la causa nacional i democràtica, va contribuir a mobilitzar el poble català en aquella celebració, han explicat fonts del monestir. Les estampes representaven una típica escena de la família a l'escó, a la vora de la llar presidida per una mena d'aparició de la Moreneta. Al dors s'hi podia llegir el virolai, la visita espiritual a la Mare de Déu i una proclama redactada per Josep Benet sobre el sentit unitari de la celebració.

Es tractava d'unes estampes senzilles i populars però de les quals se'n van difondre molts milers que van contribuir 'poderosament' a mobilitzar el poble català en aquella celebració, han explicat fonts del monestir.Lola Anglada va ser d'aquells artistes i literats que van participar a les corones literàries i artístiques de les festes jubilars de Montserrat de l'any 1931. Tal com recorden des del monestir, havia estat proclamada la República i mentre en molts llocs d'Església es fomentava el catastrofisme, Montserrat va voler donar una imatge de serenitat i de bona convivència amb les autoritats de la nova Generalitat republicana. Després de la guerra civil l'abat Aureli Maria Escarré va animar Lola Anglada a col·laborar amb Montserrat. Amb motiu de les festes de l'entronització de la Verge, que van significar el primer indici de reacció popular, el monestir de Montserrat va encarregar a Lola una sèrie de dibuixos per fer-ne estampes populars. Lola Anglada (Barcelona, 1892) va ser deixeble de Joan Llaverias a Belles Arts i va començar a publicar dibuixos a Cu-cut (1905) i a Patufet (1909). El 1912 va exposar una sèrie de caricatures humorístiques a l'exposició 'Muntanya del misteri', sobre paisatges de Montserrat, que va fer Joan Llaverias a Faianç Català. A partir d'aleshores, Lola Anglada va quedar acreditada com a una bona il·lustradora i en acabar la Gran Guerra, l'any 1918, es va desplaçar a París. Durant la guerra civil, Lola Anglada va col·laborar amb el Comissariat de Propaganda i va ser la creadora de la mascota de la revolució 'El més petit de tots' (1936), que va modelar l'escultor Miquel Paredes. Després de la guerra civil Anglada va ser represaliada i relegada a l'ostracisme. Va residir a Tiana (Maresme) on va morir el 12 de setembre de l'any 1984.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.