Punt divers

Fàbriques i naus abandonades, darrer testimoni del tèxtil a l'alt Berguedà

CATALUNYA CENTRAL

A Cal Costa, a la Pobla de Lillet, la empresa de teixits Cadí Tèxtil SL, amb cinc treballadors, és l'últim centre de producció d'aquest sector que queda en actiu a l'alt Berguedà. Només fa uns 30 anys enrere, centenars de persones, principalment dones, es guanyaven la vida en les filatures i les empreses tèxtils que van instal·lar-se a peu dels rius Llobregat i Bastareny. Actualment, d'aquella esplendor industrial i econòmica, només en queden les fàbriques i les seves naus que, en alguns casos, són víctimes del pas dels brètols. Un patrimoni abandonat que posa de manifest el passat recent de la zona.

A la zona de l'alt Berguedà hi ha censats actualment 10 treballadors del tèxtil, segons les dades facilitades aquest divendres pel Consejo Intertéxtil espanyol, la patronal del sector. Una xifra irrisòria, si tenim en compte que a la dècada dels 70 i dels 80, centenars de veïns de l'alt Berguedà, principalment dones, es guanyaven la vida, poc o molt, en les fàbriques de la zona.

Des de Castellar de n'Hug, fins a Cercs, passant per Guardiola de Berguedà, la Pobla de Lillet i Bagà. Centres de producció importants com les fàbriques de Mitasa, la Binsa (Bagà industrial SA), Cotesa (grup Esteve), Ca l'Artigas, Manufacturas Salvador, Teixits Revés, Cal Costa (Manufacturas Costa Mallol), i Teixits Gonfaus SA, per citar uns exemples. Aquesta última, a punt de tancar 38 anys d'història. Gonfaus ha anunciat el seu tancament, aquesta mateixa setmana, una decisió que deixarà 20 persones sense feina.

Amb el tancament de Gonfaus desapareix de l'alt Berguedà un dels sectors industrials i econòmics més importants dels últims anys a la zona, conjuntament amb el pes que va tenir la mineria -activitat que ha cessat també, recentment, amb la fi de l'extracció de carbó a les mines de Saldes-.

Només queda, gairebé de forma testimonial, l'empresa Cadí Tèxtil SL, fundada per uns baganesos ara fa 25 anys i que amb una plantilla de cinc treballadors es manté en actiu en una de les naus de l'antiga Cal Costa de la Pobla de Lillet. Lluís Freixa, l'actual propietari i un dels fundadors de l'empresa reconeix que fins fa no molts anys, els socis de Cadí Tèxtil s'havien plantejat fins i tot l'ampliació del negoci. Ara, amb el pas del temps, l'entristeix veure la decadència del sector a la comarca i al país. Assegura que des de l'administració no s'ha procurat preservar i mantenir l'activitat tèxtil a Catalunya i que la permissivitat d'entrada de tones de productes de països de l'Est i asiàtics ha enfonsat el sector.

L'empresa de la Pobla de Lillet, que produeix teixits per decoració, com ara cortines, s'ha pogut mantenir en actiu per l'exportació d'una part del seus productes i perquè ofereix una part de disseny. Aquest aspecte, segons Freixa, ha permès la continuïtat de l'empresa a dia d'avui, però amb un futur molt incert, segons reconeix l'empresari.

Cadí Tèxtil SL és la part més agraïda del sector tèxtil de l'alt Berguedà. La imatge contraposada és la que donen les naus i les fàbriques que hi ha a banda i banda dels rius Bastareny i Llobregat, en estat deplorable, abandonades al pas del temps, i exposades a l'acció dels brètols que entren a les velles instal·lacions i s'emporten o destrossen el material que hi troben. Un patrimoni industrial que cau a trossos.

L'activitat industrial també ha quedat en l'abandó. Ni dins ni fora de les instal·lacions, no s'ha produït un relleu industrial a la zona. El turisme i els serveis han estat les dues fonts econòmiques de l'alt Berguedà en els últims anys. Però, no hi ha hagut inversions industrials i empresarials a tota l'àrea. Només, petites empreses a la zona de Guardiola i una de mitjana a la Pobla de Lillet.

L'alcaldessa de la Pobla de Lillet, Carme Rosell, lamenta la situació que els ha tocat viure a la zona i la manca de suport que han rebut els industrials i el suport en comptagotes que els municipis reben de l'administració. Molts esforços en potenciar el turisme, però poques inversions en infraestructures i en empreses.

Segons dades del Consejo Intertéxtil espanyol, en el Berguedà hi ha actualment unes 600 persones que encara es dediquen al tèxtil, amb fàbriques a l'àrea central i sud de la comarca. A l'any 2000, segons la mateix entitat, aquesta xifra era de 1.300 persones.

Dels 40.000 habitants que té la comarca, més del 25% són persones majors de 65 anys, segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística de la Generalitat (Idescat), amb dades del 2001. Jordi Serra, jubilat, fill de les Borges Blanques, veí de la Pobla de Lillet, havia treballat a l'antiga Mitasa durant més de 30 anys. Treballador del tèxtil de tota la vida, reviu amb certa nostàlgia, a preguntes de l'ACN, el passat industrial de la zona i lamenta que l'esforç de tants treballadors i de tantes persones hagi acabat d'aquesta forma. Serra reconeix que el tancament de Teixits Gonfaus, de Bagà, l'ha generat molta tristesa i que si fa uns anys, quan el tèxtil estava en plena eufòria, l'hi haguessin dit que un dia els asiàtics vindrien a vendre peces de roba a Catalunya, hauria mostrat el seu total escepticisme.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.