Punt divers

Montserrat ja deixa entreveure l'estructura del nou orgue

El nou orgue de la basílica de Montserrat (Bages) ja es deixa entreveure. Els operaris de l'empresa que construeix l'obra han començat a muntar-ne la seva estructura. Aquest procés està previst que s'allargui fins al desembre en què s'iniciarà l'harmonització de l'instrument. Aquesta serà l'etapa més 'complexa' ja que durant tres mesos s'hauran d'ajustar 'un per un' a l'acústica de l'església els 4.242 tubs que formaran el nou orgue, ha subratllat Oscar Bardají, director de comunicació de Montserrat. El concert inaugural amb el nou instrument es farà el dia 25 d'abril mentre que el 20 de març tindrà lloc la seva benedicció en un acte 'molt més íntim' de la comunitat, ha explicat Bardají.

Els operaris de l'empresa que construeix l'orgue, Blancafort, Orgueners de Montserrat, han transportat el material de què consta l'orgue des de Collbató (Baix Llobregat), on tenen el taller, fins a Montserrat i han començat el seu muntatge. El procés d'instal·lació i muntatge físic de l'orgue durarà fins el mes de desembre, moment en què començarà l'harmonització. Es tracta del moment 'més complex', motiu pel qual es farà amb la col·laboració dels organistes de la comunitat benedictina. En aquesta darrera etapa de la seva construcció també està previst que es realitzi la part decorativa de l'instrument.El nou orgue de Montserrat es farà realitat gràcies al conveni de col·laboració signat el juny de l'any 2007 entre l'Abadia de Montserrat i l'Obra Social de Caixa Penedès, que es farà càrrec d'una part del seu cost. A partir d'aquell moment es va iniciar una campanya popular per apadrinar els 4.242 tubs de què constarà.Aquest nou orgue, que té un cost aproximat d'un milió d'euros, permetrà situar Montserrat i Catalunya en els primers nivells musicals internacionals, tal com han explicat des de l'abadia. L'instrument tindrà les prestacions dels orgues més grans d'Europa. L'orgue substituirà el que ha funcionat fins fa uns mesos, construït l'any 1896 i traslladat al presbiteri per OESA Alberdi l'any 1957, que es trobava molt deteriorat a causa del seu ús intensiu.El nou instrument es convertirà en un dels més grans de Catalunya amb 4.242 tubs, 63 registres, 4 teclats manuals i un teclat de pedal, transmissió mecànica de notes i una segona consola elèctrica al presbiteri. L'orgue farà 12,5 metres d'alçada i pesarà 12.000 quilos. La seva construcció és totalment artesanal i a mida i hauran calgut 36 mesos amb unes 22.000 hores de treball.Aquest nou instrument s'ubica al lateral esquerre de la nau principal, tal com han estat emplaçats tradicionalment els orgues a Catalunya des de fa més de 500 anys. Des d'aquesta posició s'assegura una bona projecció acústica a tota la basílica i, a més, és suficientment propera respecte del cor dels monjos.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.