Punt divers

Sort rememora l'ancestral ofici de xollar ovelles amb tisora amb tres esquiladors veterans i un de novell

La tradicional Xollada d'Ovelles amb Tisora que celebra Sort coincidint amb el dia de Sant Joan ha comptar amb quatre xolladors; tres de veterans i un de novell. Amb aquesta exhibició es vol rememorar l'ancestral ofici de xollar ovelles. L'envelliment dels pocs xolladors que encara coneixen la tècnica de xollar amb tisora ha fet que la disminució de participants respecte a l'any anterior hagi estat considerable passant de vuit a quatre. Eloy Isús amb 19 anys és l'esperança per donar continuïtat a la festa donat que és l'únic xollador jove que aprèn l'ancestral ofici per conservar les tradicions que ha vist a casa. David Molí, un altre jove xollador, ha fet una demostració de xollar amb màquina.

La novetat d'aquesta edició de la xollada d'ovelles amb tisora ha estat una demostració de dos joves ramaders que han esquilat ovelles amb màquina elèctrica demostrant. Els visitants de la demostració han pogut veure d'aquesta manera les diferències entre esquilar una ovella amb tisora, mètode ancestral, i xollar amb màquina, mètode modern.Eloy Isús, explica que xollar amb màquina és molt més econòmic, ràpid i tranquil per l'ovella. Isús explica que a casa seva ja xollen totes les ovelles amb màquines elèctriques però que per conservar aquesta ancestral tradició ell ha volgut aprendre l'ofici mil·lenari. Isús explica que per poder xollar una ovella primer s'ha de pessolar (lligar per les potes perquè no es mogui mentre l'esquilen) i desprès xollar. De la llana que li treuen se'n fan bellons per posteriorment comercialitzar. Isús explica que un xollador amb tisora antigament xollava unes 40 ovelles al dia i actualment amb màquina elèctrica en xolla unes 400. Isús diu que el secret de la tècnica ancestral és tenir unes bones tisores esmolades i trobar el punt exacte entre la pell i la llana. Isús defensa el seu paper i explica que de no haver-hi joves com ell que segueixen la tradició en pocs anys acabarà desapareixent aquest ancestral ofici de xollar les ovelles amb tisora. L'època de xolla és a la primavera, moment abans de pujar els animals a la muntanya.L'edició d'aquest any de la demostració de xollada ha arribat a la 19 edició i ha comptat amb la presència de Josep Maria Civís, Secretari d'Acció Ciutadana de la Generalitat de Catalunya, encarregat de xollar la primera ovella amb tisora.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.