Punt divers

L'Ajuntament d'Avinyonet tancarà el jaciment romà de la Font del Vilar per evitar més abocaments de runa

L'Ajuntament d'Avinyonet de Puigventós (Alt Empordà) vol tancar, il·luminar i senyalitzar les ruïnes de la vil·la romana de la Font del Vilar, situades a la urbanització de Mas Pau, per evitar que es continuï abocant runa i deixalles. A la zona, s'hi ha trobat tabé formigó. Per protegir aquest jaciment, el consistori ha demanat una subvenció a la Generalitat d'uns 28.000 euros, que de moment no els ha atorgat. Amb tot, el consistori destinarà fons municipals per fer-hi la tanca. En aquests moments, una arqueòloga de l'empresa Janus hi treballa en la descoberta dels murs de la zona de les termes datada del segle VI dC.

L'alcalde d'Avinyonet de Puigventós, Josep Maria Bartolomé, vol creure que aquests abocaments són fruït del 'desconeixement' i no pas d'una 'bretolada' o d'un acte incívic'. Per evitar que es repeteixin aquestes situacions, l'Ajuntament pretén senyalitzar, il·luminar i col·locar-hi una tanca de protecció al voltant del jaciment romà que es va descobrir al voltant de 1983 quan es començava a construir la urbanització de Mas Pau. Tot i la seva importància arqueològica i històrica, només entre el 1991 i 1992 s'hi va treballar i es va descobrir que es tractava d'una vil·la romana que es va construir a dos-cents metres de la font del Vilar. També s'hi va trobar algunes monedes i peces de ceràmica. Després es va abandonar per manca de recursos. Runa i formigóRecentment, i gràcies a l'empenta econòmica de la Diputació de Girona, s'ha pogut reiniciar els treballs de rehabilitació de la vil·la, tot i que de moment s'ha limitat a la zona de les termes que data del segle VI dC. En aquesta part s'hi ha trobat tres dòlies i un forn. A més, s'han posat al descobert part dels seus murs que havien quedat tapats amb la construcció de la primera fase de la urbanització de Mas Pau.Precisament, en aquesta zona és on s'han trobat els abocaments de runa i de ciment. Concretament en una de les dòlies que ja s'ha pogut netejar i en altres punts del jaciment. Els treballs de descoberta els porta a terme l'arqueòloga Sílvia Quellabé, de l'empresa Janus.28.000 eurosL'Ajuntament ha demanat a la Generalitat una subvenció de prop de 28.000 euros per per tancar, senyalitzar i il·luminar el jaciment, però de moment no els ha concedit. Bartolomé ha indicat que el consistori hi destinarà fons municipals per fer-hi la tanca de protecció i així evitar que s'hi aboqui runa i formigó. 'Creiem que 'ha fet per desconeixement perquè potser la gent pesava que es tractava d'un escampat', ha dit Bartolomé, tot afegint: 'Si després de tancar-ho es continua fent, aleshores sí que hi actuarem'.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.