Punt divers

Solsona retreu a Torà que demani un canvi de comarca i en canvi impedeixi que masies del poble passin a Llobera

El ple de l'Ajuntament de Solsona (Solsonès) aprovarà en el ple d'aquest dijous una moció acordada per tots els grups municipals en la qual demanen al Consell Comarcal del Solsonès que promogui un procés de debat amb la ciutadania i les entitats sobre la conveniència d'incorporar Torà (Segarra) i qualsevol altre municipi a la comarca. En la moció, que ha estat consensuada prèviament segons han informat des de l'Ajuntament, el consistori solsoní retreu a Torà que estigui demanant canviar la seva adscripció comarcal de la Segarra al Solsonès quan ha impedit que algunes masies del seu terme municipal puguin passar a pertànyer al municipi solsoní de Llobera del qual en reben la major part dels serveis.

Segons la moció, l'Ajuntament de Solsona reconeix el dret de l'Ajuntament de Torà o de qualsevol altre de demanar un canvi en la seva ubicació territorial si això respon a la voluntat dels seus veïns. Tot i així li reclama coherència i expressa la 'sorpresa' que ha representat que demani que se li reconegui un dret que 'ha negat' als veïns de Llanera que des de fa anys demanen amb veïns de Lloberola (Biosca) per integrar-se al municipi de Llobera, al Solsonès. L'Ajuntament de Solsona recorda que aquesta històrica reivindicació no ha pogut tirar endavant 'a causa de l'oposició ferma' de l'Ajuntament de Torà, malgrat que fins i tot se'n va iniciar el procés per part de la Comissió de Delimitació Territorial de la Generalitat. En aquest sentit, la moció afirma que 'tots els demòcrates hem de respectar i defensar per als altres els mateixos drets que exigim per a nosaltres'.El consistori solsoní també retreu en la moció que el Consell del Solsonès hagi anunciat la seva voluntat d'impulsar tots els mecanismes necessaris perquè Torà s'incorpori a la comarca. En aquest sentit, l'Ajuntament de Solsona afirma que la comarca 'no ha estat consultada' i que el tema no s'ha debatut ni en el Consell d'Alcaldes, ni en el Ple i que no s'ha obert cap procés participatiu perquè els veïns de la comarca es posicionin. Per això, diu, aquest anunci és 'precipitat'. L'Ajuntament de Solsona assegura que no posarà entrebancs a aquesta annexió, però que primer cal impulsar tots els processos corresponents per demostrar que és una solució idònia per als interessos de totes les parts implicades. Al mateix temps recorden que l'alteració dels límits comarcals tindrà efectes en l'equilibri territorial i en la cohesió de la comarca que cal valorar i tenir en compte. El text consensuat pels grups municipals solsonins també retreu al Consell Comarcal que no hagi informat oficialment l'Ajuntament de Solsona de la petició de l'Ajuntament de Torà, de la qual n'han tingut coneixement a través dels mitjans de comunicació. El consistori solsoní entén que, com a capital de comarca, 'ha de participar de manera activa en el possible procés d'annexió a la comarca d'un nou municipi', ja que presta un elevat nombre de serveis adreçats a tots els solsonins. Qualsevol canvi en els límits comarcal incidirà, diuen, en la capital de comarca. La moció que s'aprovarà aquest vespre també sol·licita al Consell del Solsonès que l'Ajuntament de Solsona i els altres municipis de la comarca puguin participar activament en les negociacions i treballs amb l'Ajuntament de Torà i d'altres municipis que manifestin la voluntat de passar a formar part del Solsonès. També demanen que el Consell informi tots els municipis de qualsevol novetat en aquesta qüestió a través del Consell d'Alcaldes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.