Punt divers

DAR i criadors de poltre acorden reunir-se per estudiar la normativa que obliga a posar un xip al bestiar equí de carn

Representants del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (RAR) i criadors de carn de poltre del Ripollès es reuniran abans d'acabar l'any per buscar solucions a la problemàtica creada per la nova normativa per identificar el bestiar equí. Joan Moret, president de l'Associació de Criadors d'Eugues del Ripollès, demana una diferenciació del tipus de cavall perquè 'no és el mateix el bestiar equí de carn' que té un preu molt baix que un 'un cavall de cella o de concurs' que poden tenir un preu altíssim. Les dues parts han acordat reunir-se després de que aquest dimarts han coincidit a la tradicional Tria de Mulats d'Espinavell, al terme de Molló (Ripollès).

La trobada ha reunit un miler de persones que han rebut els 300 caps que han passat l'estiu a Rojà (Conflent). Una pancarta ha fet al·lusió a la polèmica recordant que el bestiar protagonista de la Tria de Mulats no són 'cavalls de polo sinó de carn'. Segons diuen els productors no és el mateix sumar 30 o 40 euros per la tramitació del xip a una explotació d'eugues de carn que pot tenir un centenar d'animals que en el cas dels animals de cella on el número és molt més reduit. 'Amb els preus actuals aquest tràmits poden arribar a ser el 20% del preu del poltre' diu Moret.La representació del DAR en aquest esdeveniment ha estat encapçalada per Rosa Cubel, directora general del DAR, que ha recordat als ramaders que aquesta obligació del xip respon a una directiva europea i que no és responsabilitat directa de la Generalitat.El xip i 'tota la paperassa', tal i com diu Moret, és només un problema més a la delicada situació que a travessen els criadors d'eugues del Ripollès degut a la baixada del preu de la carn d'aquests animals. Aquest any s'han pagat entre 250 i 300 euros per cap de bestiar. Aquests preus tant baixos 'no es pagaven ni ara fa 30 anys' diu Moret que demana un tipus d'incentiu a la producció que permeti mantenir aquesta activitat ramadera. Segons expliquen des de l'Associació de Criadors d'Eugues del Ripollès el fet que el preu del vedell estigui 'molt barat' va molt lligat amb aquest baix preu del poltre. Les dues carns registren una baixa del consum similar. Una altre raó són les normatives de benestar animal. Itàlia és el país que sacrifica i consumeix més carn de poltre. Les actuals normatives fan que en un viatge fins aquest país el nombre de poltres a transportar en un desplaçament es redueixi molt. Aquest fet s'hi ha de sumar que el preu del gasoil 'no pari d'augmentar'.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.