Punt divers

Els afectats per l'incendi del 94 al Berguedà reclamen a Fecsa-Endesa més de 100 milions d'euros per danys i perjudicis

CATALUNYA CENTRAL

Les famílies afectades per l'incendi forestal del 94 al Berguedà reclamen a la companyia elèctrica Fecsa-Endesa més de 100 milions d'euros per anys i perjudicis, segons ha pogut saber l'ACN de fonts jurídiques. Aquesta quantitat és la suma de les diferents demandes civils que han presentat les famílies que ara estan a l'espera que el Jutjat de Primera Instància número 11 de Barcelona accepti i acordi l'acumulació dels sumaris, ja que encara falta algun expedient per concloure. El primer dels judicis s'hauria hagut de celebrar aquests dies però s'ha ajornat com a conseqüència, precisament, d'aquesta proposta d'acumulació del procés.

L'incendi forestal que va castigar el Berguedà l'any 94, que va tenir el seu origen al nucli de Gargallà, en el municipi de Montmajor, ha estat un dels incendis més extensos de l'àrea Mediterrània. Van cremar més de 20.000 hectàrees, la majoria de bosc, que va afectar diferents municipis de la comarca: Sagàs, Montmajor, Viver i Serrateix, Gironella, Olvan, Puig-reig, Casserres, Montclar, l'Espunyola i Avià. El foc va devastar grans extensions de pinassa, però també conreus, finques agrícoles, granges, explotacions, masies i bestiar, entre altres. A més, dues persones van resultar mortes com a conseqüència de les cremades que van patir per les flames de l'incendi.

La sentència de la causa penal de juny del 2007, després del judici celebrat a l'Audiència de Barcelona, va atribuir a Fecsa la responsabilitat de l'incendi per l'estat de les línies elèctriques, però va absoldre l'únic imputat en el cas, el responsable de manteniment de la companyia en aquell moment al Berguedà.

Amb la sentència del cas, i esgotada la via penal, els advocats de les diferents famílies afectades pel gran incendi van iniciar el procés civil per a reclamar danys i perjudicis. Els diferents advocats consultats per l'ACN creuen que la sentència deixa la porta oberta a la demanda civil. De les demandes civils que porten fins a vuit advocats diferents se sap que de les 300 famílies afectades en el seu dia per l'incendi forestal de 1994, només unes 170 han continuat el procés judicial i, d'aquestes, unes 140 van ser les promotores de la demanda penal.

La suma de les reclamacions per danys i perjudicis supera els 100 milions d'euros, xifra a la qual cal afegir-hi en alguns casos els interessos. 'El dany que ha causat l'incendi no es paga amb diners ja que el foc es va endur un mitjà de vida', explicava a l'ACN un dels advocats que defensa els interessos d'uns quants perjudicats pels focs. Així, les demandes recullen danys paisatgístics, medi ambientals, professionals, materials i els interessos corresponents.

Encara hi ha algun expedient per tancar i això fa que el procés es trobi estancat. Fa pocs dies es va ajornar el primer judici que s'hauria d'haver celebrat al Jutjat de primera Instància número 11 de Barcelona, d'una cinquantena d'afectats principalment de Montmajor. El cas ha quedat ajornat a l'espera que es presentin totes les demandes i que el titular del jutjat accepti i acordi l'acumulació dels sumaris, com han demanat els advocats. En la majoria de les demandes encara s'han de celebrar les vistes prèvies.

El president de la plataforma d'afectats pels incendis de l'any 1994 al Berguedà, Jordi Genís, plataforma que aplega els interessos d'un centenar de perjudicats pels focs, considera que s'ha entrat a la recta final del procés i que, probablement, a primers del 2009 estigui resolta l'acumulació dels sumaris en el Jutjat de primera instància número 11 de Barcelona i ja es pugui fer la resta de les vistes prèvies que encara falten i posar data al judici.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.